Iemand helpen die meer contact wil

Eenzaamheid is een vervelend gevoel en dat gun je niemand. Ook al kun je eenzaamheid niet oplossen voor een ander, je kunt wel iets doen. Een kort praatje kan voor een eenzaam iemand al heel fijn zijn. Iemand helpen aan blijvend meer contact maakt een groot verschil.

Hoe weet je of iemand eenzaam is?

Eenzaamheid kun je aan de buitenkant niet zien. Het is een gevoel dat voor elk mens anders is. Wel zijn er situaties waardoor mensen vaker eenzaam zijn, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, na een verhuizing of bij een ziekte of beperking. Maak in zo’n situatie eens een praatje met die persoon en luister dan goed naar zijn of haar verhaal.

Zo maak je het verschil

Vrijwilliger worden is een fijne manier om een ander te helpen aan meer contact. Bijvoorbeeld door te helpen met activiteiten of iemand naar een afspraak te brengen. Je doet iets voor een ander en hebt zelf ook meer contact.

Je kunt mensen ook op een andere manier helpen. Door goed te luisteren en mee te denken met de ander. Door samen iets te doen of te zoeken naar wat er in de buurt georganiseerd wordt.


Hulp bij eenzaamheid

Om mensen met elkaar in contact te brengen organiseren Welzijn Albrandswaard, Hart van Poortugaal, de Protestantse Gemeente Poortugaal en andere organisaties allerlei activiteiten. Van samen eten of wandelen tot een schaakclub en koffieochtend. Je kunt als vrijwilliger meehelpen bij deze activiteiten of eraan deelnemen.

Daarnaast kun je mensen ook 1-op-1 helpen, bijvoorbeeld met vervoer, boodschappen of een gezellig kopje koffie en een praatje bij iemand thuis. Hiervoor meld je je aan als vrijwilliger bij Welzijn Albrandswaard. Of maak gewoon een praatje met mensen in je straat, in de supermarkt of ergens anders in Albrandswaard.

Iets doen tegen eenzaamheid in Albrandswaard: