Iemand helpen die meer contact wil

Eenzaamheid is een vervelend gevoel en dat gun je niemand. Ook al kun je eenzaamheid niet oplossen voor een ander, je kunt wel iets doen. Een kort praatje kan voor een eenzaam iemand al heel fijn zijn. Iemand helpen aan blijvend meer contact maakt een groot verschil.

Hoe weet je of iemand eenzaam is?

Eenzaamheid kun je aan de buitenkant niet zien. Het is een gevoel dat voor elk mens anders is. Wel zijn er situaties waardoor mensen vaker eenzaam zijn, bijvoorbeeld na het overlijden van een partner, na een verhuizing of bij een ziekte of beperking. Maak in zo’n situatie eens een praatje met die persoon en luister dan goed naar zijn of haar verhaal.

Zo maak je het verschil

Vrijwilliger worden is een fijne manier om een ander te helpen aan meer contact. Bijvoorbeeld door te helpen met activiteiten of iemand naar een afspraak te brengen. Je doet iets voor een ander en hebt zelf ook meer contact.

Je kunt mensen ook op een andere manier helpen. Door goed te luisteren en mee te denken met de ander. Door samen iets te doen of te zoeken naar wat er in de buurt georganiseerd wordt.


Hulp bieden bij eenzaamheid

Om iemand met eenzaamheidsproblemen te helpen moeten we weten wie er geholpen kan worden. Een grote groep eenzame personen is helaas niet zichtbaar; ze verschijnen niet op de bingo, koffiemomenten of in het dorpshuis. Toch worden ze vaak wel gezien, door buren, ondernemers of naasten. Maakt u zich zorgen over een eenzaam persoon? Bij het Signaalpunt tegen Eenzaamheid Albrandswaard kunt u hulp vragen of inschakelen. Elke zorg, elk signaal nemen we serieus. Mensen uit de omgeving kunnen zo op eenvoudige wijze bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid.

Geef een signaal af

Stuur een signaal in naar het Signaalpunt tegen eenzaamheid via onderstaande knop of zoek telefonisch contact met Welzijn Albrandswaard 010 501 83 22.

Ga een keer mee

Om mensen met elkaar in contact te brengen organiseren Welzijn Albrandswaard, Stichting Esparanza, de Protestantse Gemeente Poortugaal en andere organisaties allerlei activiteiten. Van samen eten of wandelen tot een schaakclub en koffieochtend.

Zie hiervoor de pagina ‘In contact komen met anderen‘. Je kunt mensen hierop wijzen of samen met hen naar een van de activiteiten gaan.

Wordt vrijwilliger

Vrijwilliger worden is een fijne manier om een ander te helpen aan meer contact. Bijvoorbeeld door te helpen met activiteiten of iemand naar een afspraak te brengen. Je doet iets voor een ander en hebt zelf ook meer contact. Het is ook een manier om andere mensen te ontmoeten en maatschappelijk actief te blijven. Je komt in contact met andere mensen, verruimt je blik en kunt iets voor anderen betekenen.

Maatjesprojecten

Wanneer het dagelijkse leven voor mensen ingewikkeld is, kan een maatje (of vrijwilliger) een grote steun zijn. Een maatje kan op bezoek komen of gezellig met iemand mee op pad gaan.

AutoMaatjes

Wil je graag mensen naar een activiteit vervoeren? Dan kun je een AutoMaatje worden.

Houd je van fietsen? Ga mee op de Duofiets

De Duofiets is een elektrisch ondersteunde aangepaste fiets voor twee personen. Mensen die minder mobiel, kunnen de fiets lenen voor een fietsrit. Wanneer zij zelf geen bijrijder hebben kunnen zij een beroep doen op één van onze fietsvrijwilligers.

Wil je graag vrijwilliger worden? Meld je aan als vrijwilliger bij Welzijn Albrandswaard via (010) 501 83 22 of kijk op www.vrijwilligerswerkalbrandswaard.nl.