“Ik ben niet zo heldhaftig dat ik op dingen afstap”

“Van ons clubje kreeg ik iedere maand een envelop waar puzzeltjes in zaten, een leuke kaart, iets lekkers of een bemoedigend woord. Dat deed me goed. Ik deed ook mee met Balkonbingo en ging koffiedrinken in het park.” Mevrouw Rijnsburger (86) is dankbaar hoe organisaties én vrijwilligers in Albrandswaard het hebben gedaan in coronatijd. “Dat hebben ze heel goed gedaan.”

“Ik kreeg ook narcissen en pakketjes. En de mensen waren erg betrokken. Ze belden me ook op voor een praatje. Voor mij was het heel waardevol. Want ik begrijp dat het voor niemand een gemakkelijke periode was.”

In een dip

Mevrouw Rijnsburger stapte enkele jaren geleden naar de huisarts omdat zij ‘in een dip zat’. “Dat had ik nog nooit gehad. Ik mag ook niet ontevreden zijn. Ik heb acht kleinkinderen; dat vind ik bijzonder en ben ik dankbaar voor. Het begon toen ik niet meer kon fietsen. Daardoor kon ik niet meer overal naartoe zoals ik altijd deed. Gelukkig regelde de dokter dat ik bij iemand van Welzijn Albrandswaard terecht kwam. Want ik ben niet zo heldhaftig dat ik op dingen afstap.”

Positief

Ze sloot zich aan bij restaurant De Ontmoeting, het ‘kaartenmaakclubje’, de Telefooncirkel en kreeg een maatje om te kunnen fietsen met de Duo-Fiets. “Daar knapte ik enorm van op.” Door COVID-19 vielen die activiteiten plotseling weg. Bij de pakken neerzitten deed mevrouw Rijnsburger echter niet. “Ik ging gewoon doen wat wel kon: balkonbingo, koffiedrinken in het park en ik kocht maaltijden om de lokale ondernemers te steunen. En ik ging veel wandelen, dat is goed voor me. Het was anders, maar ik kon gelukkig nog wat doen. Dan liep ik langs de Hooge Werf en dacht aan de arme mensjes die daar opgesloten zaten. Nee, ik mag mij dankbaar prijzen. Het is mooi dat er aan mij en anderen gedacht is in al die maanden.”