In contact komen met anderen

Eenzaamheid is een vervelend gevoel. Soms helpt het om even met iemand te praten. Maar misschien is dat voor jou niet genoeg. Of weet je niet met wie je kunt praten. Wat dan?

Je kunt wat aan eenzaamheid doen

Eenzaamheid vermindert door meer contact. Daarom kun je proberen nieuwe mensen te leren kennen. Of om beter contact te hebben met mensen die je al kent. Voor de een is dit moeilijker dan voor de ander. Je kunt verschillende dingen proberen, vaker iets doen met andere mensen en het volhouden. Dan ontdek je wat jij kunt doen, als je je eenzaam voelt.

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over

Voor meer contact moet je zelf wat doen. Een ander weet niet hoe jij je voelt. Eenzaamheid kun je aan de buitenkant niet zien. Zeg daarom eerlijk dat je meer contact wil, tegen jezelf en tegen anderen. Vind moed om te blijven proberen. En vraag hulp, want je hoeft het niet in je eentje te doen.


Hulp bij eenzaamheid

Om mensen met elkaar in contact te brengen organiseren Welzijn Albrandswaard, de Protestantse Gemeente Poortugaal en andere organisaties allerlei activiteiten. Van samen eten of wandelen tot een schaakclub en koffieochtend. Je kunt aan deze activiteiten meedoen of als vrijwilliger helpen.

Naast deze groepsactiviteiten is er ook een meer persoonlijk aanbod. Consulenten van Welzijn Albrandswaard komen op huisbezoek of hebben telefonisch contact om je op weg te helpen. Zij kunnen je in contact brengen met Maatjes, bijvoorbeeld voor vervoer, boodschappen of een gezellig kopje koffie en een praatje bij je thuis.

Welzijn Albrandswaard en de gemeente hebben samen het boekje Doe Mee! gemaakt over alle mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten, in een groep of individueel. Je kunt dit aanvragen bij Welzijn Albrandswaard.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende organisaties en activiteiten die je kunnen helpen om andere mensen te ontmoeten. Deze staan ook in het boekje Doe Mee!

Welzijn Albrandswaard maakt zich sterk voor het welzijn van alle inwoners van Albrandswaard. Voor ouderen organiseert zij regelmatig activiteiten in:

  • Het Boerderijtje: Werkersdijk 1, Rhoon,
  • Wijkcentrum Portland: Hof van Portland 41, Rhoon
  • De Boekenstal: Dorpsstraat 34, Poortugaal
  • Het Lokaal: Albrandswaardsedijk 180, Poortugaal

Zie www.welzijnalbrandswaard.nl/activiteiten.

Er is ook een meer persoonlijk aanbod. Consulenten van Welzijn Albrandswaard kunnen op huisbezoek komen of met u bellen om u op weg te helpen.

Neem contact op via telefoonnummer (010) 501 83 22. Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag 09.00 – 15.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur Kijk voor meer informatie op www.welzijnalbrandswaard.nl.

Een Telefooncirkel bestaat uit een groep mensen van verschillende leeftijden, vaak alleenstaand, die elkaar dagelijks op een vast tijdstip per telefoon spreken.

Lijkt het u een goed idee om deel te nemen aan een van onze Telefooncirkels, neem dan contact op met Welzijn Albrandswaard op via (010) 501 83 22.

Loop gerust eens binnen bij Buurtpreventie Albrandswaard. Iedere werkdag en meestal ook in het weekend bent u van 10.00 tot 12.00 uur hartelijk welkom in Buurthuis Villa het Oog voor een kopje koffie of thee en een gezellig praatje.

Waar? Dorpsdijk 67 in Rhoon, schuin tegenover Wapen van Rhoon.
Contact? Bel naar 06 18 22 66 25 (Hans Huijgen), mail buurtpreventie-albrandswaard@live.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurtpreventie-albrandswaard.nl.

Stichting Esparanza organiseert gratis activiteiten voor ouderen in Albrandswaard. Wil je meer weten? Bel naar Han Bakker via 06 20 39 34 18 of naar Frans Kooijmans via 06 53 75 89 52. Of mail naar esperanzakomerbij@gmail.com.

De Zonnebloem zet zich in voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die in een sociaal isolement dreigen te komen.
Ben je geïnteresseerd in de activiteiten? Neem contact op met
Ron Goossen via telefoon 06 50 65 43 25 of e-mail
rongoossen53@gmail.com.

OVA organiseert verschillende activiteiten:

  • 10 keer per jaar een gezellige middag in de Brinkhoeve te Poortugaal met gratis koffie met koek;
  • minimaal tweemaal per jaar een georganiseerde busreis in Nederland;
  • OVA Koersbal speelt elke maandagochtend koersbal;
  • ook biedt OVA hulp en advies bij uw jaarlijkse belastingopgave.

OVA heeft ruim 300 leden, je bent van harte welkom. De vereniging vraagt voor het lidmaatschap een bedrag van € 24,50 per jaar. Neem voor meer informatie contact op via telefoon 06 50 95 83 62 of via e-mail Secretariaat.o.v.albrandswaard@gmail.com.

Door lid te worden kun je deelnemen aan activiteiten, zoals de maandelijkse contactmiddag, waar een spreker van alles komt vertellen over zijn of haar specialiteit. Vieringen met Pasen en Kerst en de jaarlijkse busreis.

Neem voor meer informatie contact op met Piet van Verseveld via telefoon 06 38 55 13 48 of via e-mail info.pcobalbrandswaard@yahoo.com.
Kijk voor meer informatie ook op www.pcob.nl/afdelingen/albrandswaard/

“Ik ga niet meer naar verjaardagen, want ik kan de gesprekken niet meer volgen. Ik voel me dan nog eenzamer dan wanneer ik niet ga.”
’t Hoorhuys in Poortugaal helpt je met het kiezen van het juiste hoorapparaat. Het is een gemoedelijke winkel waar nog tijd is voor een praatje.

Contactgegevens:
Kikkerstraat 3, Poortugaal
(010) 765 00 93 / 06 11 14 23 57
www.hoorhuys.nl
info@hoorhuys.nl

Onderstaande kerken houden op weekdagen Open kerk voor een kop koffie, thee of voor een praatje. En zo zijn er meer activiteiten waar u van harte welkom bent’.

RK kerk H. Willibrordus

Open Kerk, aan de Dorpsdijk 236 in Rhoon, iedere vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur. Neem voor meer informatie contact op via telefoon (010) 501 52 84 (maandag, donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 11.00 uur) of e-mail willibrordus@kpnplanet.nl. Kijk ook op www.hhnicolaaspieckengezellen.nl.

De Protestantse Gemeente Poortugaal

Open kerk in de kerk aan de Groene Kruisweg op elke 2e en 4e donderdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Neem voor meer infromatie contact op via telefoon 06 83 42 54 91 pastoraat@pgpoortugaal.nl.

De Protestantse Gemeente Rhoon in wording

Open kerk Maranathakerk (Kleidijk 2) elke woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00.
Open kerk Dorpskerk (Dorpsdijk 65) elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00.

Neem voor meer informatie contact op met Predikant ds. Coen van Alphen via telefoon (010) 200 95 20.
Pastoraal meldpunt Dorpskerk via telefoon 06 52 26 14 51 (Margreet Koster). Kijk voor meer informatie ook op de websites http://hervormdegemeenterhoon.nl of https://gereformeerdekerkrhoon.protestantsekerk.net.

De Commissie Ouderenwerk Rhoon verzorgt al meer dan 65 jaar diverse activiteiten voor ouderen.

Ouderenmiddag

Iedere laatste woensdag van de maand (behalve juli en augustus) in gebouw ‘t Centrum in Rhoon. De middag begint om 14.00 uur met een inleiding en wordt verder ingevuld door een gast.

Gymnastiek voor 55-plussers

Elke dinsdagochtend in gebouw ’t Centrum: gymmen onder leiding van een enthousiaste gymlerares. Neem voor meer informatie contact op met Adrie Wisseborn via telefoon (010) 501 34 45.

Handwerken

Op woensdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur in de zaal van het Service Wooncentrum in het Ghijseland. Neem voor meer informatie contact op via 06 49 70 47 12.

Meer weten over Commissie Ouderenwerk Rhoon? Neem contact op met voorzitter Bertie Barendrecht via 06 22 99 67 13 of via e-mail barendrechtdorst@planet.nl.

Buurt Kom Erbij bevordert ontmoetingen in de wijk en verstevigt de verbinding in de buurt. Buurt Kom Erbij verandert een lege plek in de buurt in een gezellige ontmoetingsplek met tafels, stoelen, een partytent, een jeu de boules baan en een spelletje. De koffie staat klaar en iedereen kan aanschuiven.

De ontmoetingen worden aangekondigd in de krant en via andere media. Buurt Kom Erbij is een initiatief van stichting Esperanza. Wilt u meer weten? Bel naar Han Bakker via 06 20 39 34 18 of naar Frans Kooijmans via 06 53 75 89 52. Of mail naar esperanzakomerbij@gmail.com.