Veteranen in Albrandswaard

Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk der Nederlanden dienden in oorlogsomstandigheden of overeenkomende situaties, zoals een vredesmissie in internationaal verband.

Voorbeelden hiervan zijn de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ook kan worden gedacht aan missies in Ethiopië, Angola en voormalig Joegoslavië. Het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog wordt ook tot veteraan gerekend.

Lokaal

De gemeente Albrandswaard vindt het belangrijk dat onze veteranen gezien en gehoord worden in de gemeente. Dat doen we op verschillende manieren.

Veteranendag

Zo kent Albrandswaard sinds 2022 een lokale Veteranendag. Op die dag worden alle in Albrandswaard woonachtige veteranen uitgenodigd op het gemeentehuis. Albrandswaard wil op deze manier haar waardering, dank en respect uitspreken voor de taken die zij hebben uitgevoerd. Burgemeester Jolanda de Witte: ,, Deze moedige mensen hebben, onder soms erbarmelijke omstandigheden, in dienst gestaan van onze vrede en vrijheid.”

De Landelijke Veteranendag wordt elk jaar gehouden op de laatste zaterdag van juni. De eerstvolgende dag is op zaterdag 29 juni 2024. In Albrandswaard werd de lokale Veteranendag de afgelopen jaren een week eerder gehouden. De verwachting is dat in 2024 de lokale Veteranendag op zaterdag 22 juni 2024 wordt georganiseerd Dit zodat de veteranen bij beide dagen kunnen aansluiten, als zij die wens hebben.
De organisatie van de lokale Veteranendag ligt in handen van veteranen, in samenwerking met de gemeente.

Albrandswaard houdt ook een lokale Veteranendag.

Vlag

Tijdens de lokale en Landelijke Veteranendag dag wappert de veteranenvlag voor het Huis van Albrandswaard. De kleuren van de vlag staan symbool voor alle veteranen, die zich als onderdeel van de landmacht, marine, luchtmacht of de marechaussee en voor de vrede waarvoor veteranen hebben gestreden.


Witte Anjerperk

Het Nationaal Comité Veteranendag riep in 2019 Nederlandse gemeenten op om hun veteranen te eren met een speciaal Witte Anjer Perk. Deze bloem staat symbool voor de waardering voor veteranen. Anjers bloeien in juni, de periode dat de Landelijke en lokale Veteranendag worden gehouden.
De gemeente Albrandswaard heeft gehoor gegeven aan de oproep. Sinds 2023 is een Witte Anjerperk is te vinden op de hoek van de Dorpsdijk en Rijsdijk, bij het standbeeld van Biggo.


Hulpvragen

Veteranen kunnen met (hulp)vragen ook terecht bij de gemeente. Voor vragen over wat de gemeente voor u als veteraan kan doen, de lokale Veteranendag of het Witte Anjerperk, kunt u contact opnemen met Burçin Korkmaz of Richard van Vliet, wijkgerichtwerken@albrandswaard.nl