Dorpskernen en buurten

Albrandswaard


De gemeente Albrandswaard is per 1 januari 1985 gevormd door samenvoeging van de voormalige gemeente Rhoon en een deel van de eveneens opgeheven gemeente Poortugaal.

De naam ‘Albrandswaard’ heeft een historische achtergrond. Albrandswaard is namelijk de aanduiding van een groot agrarisch gebied tussen de kernen Poortugaal en Rhoon, dat vroeger de ‘Hoge Heerlijkheid Albrandswaard’ werd genoemd.

De naam ‘Albrandswaard’ werd al vermeld in een van het jaar 1201 daterende oorkonde van graaf Dirk VII van Holland. De nieuwe gemeente Albrandswaard is in het bezit van een eigen wapen, dat is ontleend aan de wapens van de voormalige gemeenten Rhoon en Poortugaal. Albrandswaard heeft een eigen vlag.

Rhoon en Poortugaal

In de oude dorpskernen van Rhoon en Poortugaal koesteren de inwoners een dorpscultuur, dat buren elkaar kennen en eens uit de brand helpen. Dat we elkaar op straat durven aan te spreken op ongewenst gedrag. Dat we een keer de handen uit de mouwen steken en een bijdrage leveren aan het leefbaar houden van onze buurt. U merkt het, ook u kunt meehelpen met het behoud van de dorpscultuur. Want dat is tenslotte één van de charmes van wonen in Albrandswaard.

Portland

Momenteel is Portland optimaal ingericht voor jonge gezinnen en heeft goede speelvoorzieningen. Deze zullen minder worden gebruikt wanneer de jonge kinderen ouder worden.

Er is de laatste periode aandacht besteed aan de bereikbaarheid van Portland door het aanbod van openbaar vervoer uit te breiden.

Ook in Portland geven inwoners aan dat hun buren bereid zijn hen te helpen als zij een hulpvraag hebben.

De inwoners van Portland geven aan dat ze graag willen meedenken, meedoen en het belangrijk vinden dat er onderling meer activiteiten worden georganiseerd.

Natuur

De Rhoonse Grienden zijn als cultuurlandschap ontstaan door de behoefte aan wilgentakken in vroegere tijden. Buitendijks werden wilgen aangeplant en regelmatig gesnoeid. Buiten het snoeiseizoen kon het gebied zich in alle rust ontwikkelen. De huidige grienden zijn dan ook een combinatie van geknotte wilgen, opschietend groen, kreken met getijdenwerking en veel bijzondere planten en dieren. Elk seizoen biedt een wisselend schouwspel. Het is er altijd even schitterend, in de winter in al haar kaalte en in het voorjaar wanneer het fluitenkruid de oevers uitbundig versiert. Een wandeling in de Rhoonse Grienden is op elk moment van het jaar een belevenis.

Houdt u van fietsen of skaten, dan zijn de mogelijkheden in Albrandswaard eindeloos. U kunt vanuit Rhoon over goede fietspaden richting Heerjansdam rijden, waarbij u geniet van de weidse uitzichten over de polder. Als u de route neemt richting Hoogvliet, staan u ook bijzondere vergezichten te wachten. Onderweg is het heerlijk rusten op een bankje aan de oever van de Oude Maas waar u de schepen aan u voorbij ziet trekken. Als u lang genoeg blijft zitten, zult u merken dat deze rivier nog getijdenwerking (eb en vloed) heeft.

In de dorpen Rhoon en Poortugaal kunt u prachtige wandelingen maken. Historische gebouwen zoals het Kasteel van Rhoon en de kerk van Poortugaal zijn de moeite van een bezoek waard. In Poortugaal is het ook al goed toeven in het Valckesteynse bos, waar dichte bebossing en open velden elkaar afwisselen met mooie zichtlijnen naar de oude kern. In Rhoon bezoekt u na het oude centrum natuurlijk ook het hertenkamp in het park van Rhoon aan de Rijsdijk.