Meest gestelde vragen over flexwoningen Achterdijk

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over flexwoningen aan de Achterdijk. De rubriek ‘Meest gestelde vragen’ is een groeiend document en wordt steeds aangevuld wanneer er nieuwe vragen binnenkomen over dit onderwerp.

In 2023 heeft de gemeente 23 locaties onderzocht op geschiktheid voor het realiseren van flexwoningen. Hierover heeft het college de raad geïnformeerd met de raadsinformatiebrief
van 23 mei 2023. U vindt de raadsinformatiebrief met bijlagen op onze site.

De locatie Achterdijk is op korte termijn beschikbaar en biedt voldoende mogelijkheden voor ruimtelijke inpassing an ongeveer 70 flexwoningen.

In een eerder overleg met de direct omwonenden is aangegeven dat het gaat om ongeveer 100 inwoners. Het college zet erop in over de toewijzing van de woningen afspraken te maken met de woningcorporatie Wooncompas.

Het college zet erop in met de woningcorporatie afspraken te maken over toewijzing van de woningen en de inzet van bijvoorbeeld een buurtcoach.

Een veilige infrastructuur voor voetgangers, fietsers en auto’s maakt onderdeel uit van de ruimtelijke onderbouwing, die voor het bouwplan wordt gemaakt.

Het college wil ongeveer 70 flexwoningen realiseren, waar an 10% wordt uitgevoerd als dubbele unit. De flexwoningen worden toegewezen aan een mix van doelgroepen. Zie
hiervoor ook het antwoord op de vraag ‘Voor wie zijn de flexwoningen bedoeld?’

Een specifiek onderzoek wordt niet gedaan. Op grond an de Omgevingswet kan er sprake zijn van nadeelcompensatie bij het verlenen van een vergunning oor flexwoningen.
Informatie hierover kunt u inden op de website van Informatiepunt Leefomgeving.

De gemeente verricht in 2024 alle onderzoeken die nodig zijn voor de ruimtelijke onderbouwing van het bouwplan. Dat varieert van milieuonderzoek tot ruimtelijke inpassing. Een lijst van de onderzoeken is opgenomen in het Plan an Aanpak dat bij de
raadsinformaitebrief an 22 oktober 2024 is gevoegd.

Op dit moment is dat trede 2b ‘ afspraken maken’. Dit betekent dat de provincie op ambtelijk niveau de gemeente vraagt een plan van aanpak te maken, waarin maatregelen in komen te staan om de taakstelling te halen. Zie voor de brief van de provincie de bijlage bij
deze vragenlijst.

Uitgangspunt van het college is om gedurende het hele traject open en transparant te communiceren over de uitwerking van de flexwoningen op de locatie Achterdijk. Voor de direct omwonenden organiseren wij op 13 november 2024 een bijeenkomst over het vervolgtraject.

Ja dat klopt. Er is een businesscase opgesteld met kosten en baten (die als geheime bijlage bij het raadsbesluit zat) waaruit bleek dat er nog een investeringskrediet an de gevraagde 5,3 miljoen nodig was om de businesscase sluitend te krijgen. Het door de gemeenteraad
gevoteerde investeringskrediet is naar de huidige inzichten voldoende.

De flexwoningen worden toegewezen aan een mix van doelgroepen. De woningcorporatie wijst de woningen toe op grond van afspraken met de gemeente. Inzet van de gemeente is dat minimaal de helft van het aantal woningen wordt toegewezen aan inwoners die nu al in
Albrandswaard wonen of verblijven.

Door de flexwoningen in te zetten voor een mix van doelgroepen, hebben andere woningzoekenden, zoals starters en ouderen een grotere kans op een passende woning in de bestaande sociale woningvoorraad van Albrandswaard.

Het gaat om de locatie aan de Achterdijk in Rhoon, die wordt omsloten door de metrobaan, de Groene Kruisweg en voornamelijk bedrijven. De eerste invulling van deze locatie is opgenomen in de ‘stedenbouwkundige verkenning Achterdijk’.

De locatie aan de Achterdijk biedt de ruimte om een mooie stedenbouwkundige invulling te realiseren voor 70 woningen.

Het gaat om ongeveer 70 flexwoningen geschikt voor 1 á 2 persoonshuishoudens.

Circa 25 m², geschikt voor 1 á 2 persoonshuishoudens.

Maximaal 2 lagen (circa 6 meter).

Deze garantie kunnen wij niet geven. De ervaring leert dat de mensen zelf doorstroommogelijkheden vinden als de woning niet meer passend is.

De vergunning wordt verleend voor een periode van 15 jaar.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u mailen naar communicatie@albrandswaard.nl Voor meer informatie over de inhoud van het raadsvoorstel en de stedenbouwkundige verkenning, verwijzen wij u naar www.raad.albrandswaard.nl (vergadering 1 juli 2024). Daar zijn de stukken vanaf vandaag zichtbaar onder het punt: “ingekomen stukken”.