Locatie 11: Neergestort vliegtuig

Video: Bevrijdingsroute locatie 11 Neergestort vliegtuig.

Na een gevecht met een uit Duitsland terugkerend geallieerd bombardementstoestel stortte op 2 augustus 1942 een Duits gevechtsvliegtuig met drie bemanningsleden neer op de Slotvalckesteinsedijk in Poortugaal. Nu staat op die plek aan de Hofhoek, nabij het metrostation, het kantoorgebouw van de Koninklijke Burgergroep. Er viel brandende kerosine op een naastgelegen boerderij die zo goed als geheel afbrandde.

Woensdagmiddag 12 februari 1945 stortte in de polder Zwaardijk (Poortugaal) een geallieerd jachtvliegtuig neer. Hij was op het Shell terrein Pernis de daar opgestelde V9 lanceerinstallatie gaan beschieten. Hij werd geraakt door Duits afweergeschut. De piloot wist zich met zijn parachute te redden.

Op 19 maart 1941 viel een serie bommen bij het kruispunt Groene Kruisweg – Schroeder van der Koklaan – Kruisdijk – Werkersdijk. Er was veel schade, maar slechts één lichtgewonde. Onder andere het zogeheten elektriciteitshuisje aan de Schroeder van der Kolklaan lag plat. De hele omgeving Rhoon – Poortugaal zat zonder elektriciteit. En in de Werkersdijk was de waterleiding geraakt.