Voorkom fietsendiefstal

Niets is zo vervelend als na het werk, een bezoekje aan de familie of een middagje shoppen te ontdekken dat uw fiets weg is. Fietsdiefstal komt helaas nog vaak voor en zeker de elektrische fiets is populair onder fietsendieven.

Acht tips tegen fietsdiefstal

Hieronder leest u acht tips om fietsdiefstal te voorkomen en het fietsendieven moeilijk te maken uw fiets te stelen:

  1. Gebruik twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Veel dieven zijn gespecialiseerd in één slot. Ook duurt het voor de dief langer om meer dan één slot open te breken. Gebruik altijd een slot met ART-keur.
  2. Verbind uw fiets met een slot aan iets van een brug, paal of fietsenrek, zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.
  3. Maak uw fiets met frame en voorwiel vast aan iets. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is. Een beugelslot moet u nooit in het midden bevestigen, dieven kunnen het slot dan door te draaien open laten springen.
  4. Maak uw slot ook hoog en flexibel vast en laat het slot niet bungelen. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.
  5. Zet uw fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Door het hele land liggen stevig vastgelegde voorwielen waarvan de frames zijn meegenomen.
  6. Zet uw fiets in een bewaakte stalling als dat kan. Daar heeft u de meeste kans dat hij er nog staat als u terugkomt.
  7. Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
  8. Noteer uw framenummer. Het framenummer maakt uw fiets uniek en daarmee kunt u aangifte doen bij de politie.

Video: Voorkom fietsendiefstal

In deze video worden een aantal tips tegen fietsendiefstal uitgelegd.