Leningen en subsidies voor duurzame maatregelen

Energie en dus geld besparen kan op veel manieren. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan uw huis. Energiebesparing bestaat vaak uit een verzameling van maatregelen die u kunt nemen. Goed uitgevoerde maatregelen zorgen ervoor dat uw huis meer waard is, verhogen het comfort en zorgen voor een lagere energierekening. Voor een aantal van de initiatieven krijgt u subsidie.

Tip: Vraag uw financieel adviseur of hypotheekverstrekker ook naar de belastingtechnische interessante mogelijkheden als u een NHG afsluit of als uw rentevaste periode bijna afloopt.

Subsidieregelingen hebben altijd voorwaarden en meestal een bepaalde looptijd waarbinnen u een aanvraag kunt indienen. De website Verbeterjehuis heeft een overzichtelijke subsidiewijzer.

Wanneer u een of meerdere energiebesparende maatregelen neemt, kunt u in aanmerking komen voor de landelijke ISDE-subsidie. Bij 1 maatregel krijgt u 15% subsidie op de kosten, bij 2 of meer maatregelen maximaal 30%. Kijk op de website van RVO welke stappen u moet nemen om de subsidie aan te vragen.

ISDE-subsidie

Vanaf 2023 is het voor woningeigenaren mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen als zij vanaf 2 april 2022 1 isolatiemaatregel gerealiseerd hebben. Met deze subsidie kunt u wel tot 40% van uw investering in isolatiemaatregelen, maar ook in een warmtepomp of zonneboiler terugkrijgen. Controleer eerst of u in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie. Als u in aanmerking komt, kunt u de ISDE-subsidie aanvragen.

SEEH voor VvE

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bestemd voor energieadvies, procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Ook de energiebesparende maatregelen aan het gebouw van de Verenigingen van Eigenaren (VvE) vallen onder de subsidie.

Deze subsidie is uitsluitend bestemd voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Commercieel vastgoed binnen de VvE (zoals winkels of kantoren) is uitgesloten van subsidie. U kunt de SEEH-subsidie aanvragen via de website van RVO.

SCE-subsidie

Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Kijk op de website van RVO voor meer informatie.

Er zijn verschillende fiscale voordelen die u op weg kunnen helpen om te verduurzamen.

Energieopwekking en besparing

Er zit BTW-voordeel op arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatie en zonnepanelen bij woningen ouder dan 2 jaar vallen onder het 9% Btw-tarief.

Ook is er 21% BTW-aftrek voor opwekken zonne-energie. Bij eerste keer aanschaf van panelen kunt u de BTW terugvragen over aanschaf en installatie. Vraag de BTW terug binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen. Let op: u moet hiervoor ingeschreven staan bij de KvK.

Kijk voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Let op: het budget voor deze lening is op. Nieuwe aanvragers worden op de wachtlijst gezet.

Heeft u plannen om uw woning te verduurzamen? In deze tijden van zeer hoge energieprijzen? Die waarschijnlijk nog wel een aantal jaren aanhouden. De gemeente helpt u graag. Zo kunt u de Stimuleringslening Duurzaamheid aanvragen.

Energiebesparende maatregelen

Of het nu gaat om isolatie, ventilatie, warmtepomp, waterzijdig inregelen van radiatoren of zonnepanelen: met de Stimuleringslening financiert u de verduurzaming van uw woning. Tegen een zeer gunstig rentepercentage van ca. 1% leent u een bedrag tussen de €2.500,00 en €50.000,00. De aflossingstermijn is maximaal 15 jaar. U leest alles hierover in de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Albrandswaard.

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden voor de Stimuleringslening Duurzaamheid zijn:

 • Minimum leenbedrag € 2.500,00.
 • Maximum leenbedrag € 50.000,00.
 • De looptijd bedraagt maximaal 180 maanden.
 • Toegestaan voor eigenaren/bewoners.
 • De minimum leeftijd op het moment van aanvragen is 18 jaar.
 • Er is geen maximum leeftijd om de lening aan te vragen. Indien de aanvrager boven de 75 jaar is, wordt de lening alleen als hypothecaire lening verstrekt en kan maximaal €30.000,00 worden aangevraagd.

Aanvragen Stimuleringslening Duurzaamheid

Hoe kan ik de lening aanvragen?

 1. Mail naar duurzaam@albrandswaard.nl om het aanvraagformulier aan te vragen. U vult deze in en stuurt deze terug samen met de de offerte(s) van de duurzaamheidsmaatregelen die u wilt nemen.
 2. Wij controleren of het aanvraagformulier voldoet aan de verordening en sturen – bij toekenning- de toewijzingsbrief naar u toe.
 3. SVn (lening verstrekker voor de gemeente) controleert kredietwaardigheid van de aanvrager (door te kijken naar inkomen en eventueel lasten eerste hypotheek en andere schulden/leningen).
 4. U ontvangt declaratieformulier van SVn.

Wat doet u nadat u de duurzaamheidsmaatregelen heeft uitgevoerd?

 1. U stuurt de factuur/facturen van de maatregelen en het declaratieformulier naar de gemeente.
 2. Wij ondertekenen het declaratieformulier.
 3. SVn betaalt het bedrag voor maatregelen uit aan u.

Veelgestelde vragen over de lening

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over de lening.

 • Welke maatregelen mag ik met de lening financieren?
  U mag de volgende maatregelen financieren met de lening: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie, duurzame ventilatie (uitsluitend in combinatie met isolerende duurzaamheidsmaatregelen), (hybride) warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, warmteterugwinningsinstallatie, warmte/koude-opslaginstallatie, maatregel met aantoonbaar vergelijkbaar energiebesparingseffect als bovenstaande maatregelen, waterzijdig inregelen van cv-installatie (uitsluitend in combinatie met 1 of meerdere duurzaamheidsmaatregelen), definitief energielabel (uitsluitend in combinatie met 1 of meerdere duurzaamheidsmaatregelen).
 • Ik ben boven de 75 jaar, kan ik de lening aanvragen?
  Ja dat kan. Dat is 1 van de bijzondere kenmerken van deze lening (net als de zeer lage rente). Maar let op: u mag – als u boven de 75 jaar bent – maximaal €30.000,00 lenen. Kredietverstrekker SVn neemt in de kredietbeoordeling geen inkomen als u boven de 75 jaar bent. Waardoor de kans iets groter wordt dat de aanvraag niet door de kredietbeoordeling komt. Indien u een partner heeft– woonachtig op hetzelfde adres en jonger dan 75 jaar – raden we u aan door hem/haar de aanvraag in te dienen.
 • Mag ik de kosten voor het aanvragen van het definitieve energielabel meefinancieren in de lening?
  Ja, dat mag.
 • Mag ik de afsluitkosten van de hypothecaire lening meefinancieren in de lening?
  Ja, dat mag.
 • Mag ik vervroegd boetevrij aflossen?
  Ja, dat mag.
 • Wanneer moet/mag ik een consumptieve of hypothecaire lening aanvragen?
  Wat het meest passend is, kan SVn het beste zelf adviseren. Neem hiervoor contact op met SVn via telefoonnummer: 088 253 94 00 (ma-do: 08.30 – 17.30 uur ; vr: 8.30 – 17.00 uur) of e-mailadres info@svn.nl.
 • Ik heb de ISDE-subsidie aangevraagd, maar die subsidie krijg pas na het nemen van maatregelen. Mag ik dat bedrag meenemen in de leenaanvraag?
  Nee, u mag alleen de zelfgemaakte kosten meenemen in de lening. Subsidies zoals de ISDE vallen daarbuiten. Dit zodat het beschikbare leenbudget zo effectief mogelijk wordt ingezet om inwoners te ondersteunen. Want als een Albrandswaarder teveel leenbudget ontvangt – na het terugkrijgen van de subsidie – betekent dat er minder leenbudget beschikbaar is voor een andere Albrandswaarder. En samen werken we aan de energietransitie.
 • Mijn vraag staat er niet tussen. Wat nu?
  Kijk op de website van SVn (kredietverstrekker voor de gemeente) bij de veelgestelde vragen. Of stuur een mail naar duurzaam@albrandswaard.nl.

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is ook een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw huis te financieren.

 • het leenbedrag is minimaal € 1.000,00 en maximaal € 25.000,00
 • tegen een vaste lage rente
 • voor onder andere isolatie, energiemonitor, hoogrendementsketel, maatwerkadvies en zonnepanelen
 • 100% inzetbaar voor zonnepanelen
 • 0% rente lening voor huishoudens met laag inkomen
 • Ook voor aanvragers van boven de 75 jaar

Voor meer informatie en het aanvragen van de lening kunt u kijken op de website van Warmtefonds over Energiebespaarlening voor particulieren en de website van Warmtefonds over VvE Energiebespaarlening.

Bent u een huiseigenaar en wilt u een hypotheek afsluiten of wilt u uw hypotheek verhogen? En wilt u uw woning verduurzamen, maar weet u nog niet hoe? Dan is het Energiebespaarbudget iets voor u! Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning.

De voorwaarden voor het Energiebesparingsbudget zijn:

 • U hoeft bij het afsluiten van de hypotheek nog niet te beslissen welke maatregelen u wilt nemen.
 • De energiebesparende maatregelen hoeven niet in een taxatierapport opgenomen te worden.
 • U mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.
 • U moet aantonen dat u de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.
 • Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw hypotheek.

Meer informatie over of aanvragen van het Energiebespaarbudget kunt u vinden op de website van het NHG.

Dit is een lening voor huiseigenaren en VvE’s. Als u gaat restaureren, dan is dat vaak ook het moment om energiebesparende maatregelen in of aan uw monument toe te passen. Verduurzaming draagt bij aan het behoud van uw monument.

Wat houdt deze lening in?

 • Deze lening wordt op annuïtaire wijze afgelost.
 • U leent tegen een lage rente.
 • De rentevaste periode is 10 jaar.
 • De lening heeft een maximale looptijd van 30 jaar.
 • De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen in of aan de woning of appartement. De lening voor een eigenaar-bewoner bedraagt minimaal € 2.500,00 en maximaal € 25.000,00.

Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van het Restauratiefonds.

Uw gemeente biedt huurders en woningeigenaren de mogelijkheid kleine energiemaatregelen uit te voeren in uw woning.

Dit doet de gemeente met een zogenaamde RREW-uitkering van de Rijksoverheid. Met dit budget kan uw gemeente eenvoudige, energiebesparende maatregelen vergoeden voor huurders en woningeigenaren. Het gaat om maatregelen die u eenvoudig zelf kunt uitvoeren in uw woning, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie of het gebruik van ledlampen.

Per woning is maximaal € 100,00 beschikbaar. De energiezuinige producten kun u los kopen, maar ook per box bestellen. Lees hier meer hierover door op onderstaande knop te klikken.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de WoonWijzerwinkel.