Aardgasvrij wonen in Portland

Portland pakt door. De inwoners zijn samen op weg naar wonen zonder aardgas. Portland is de eerste wijk in Albrandswaard die volledig overgaat op duurzaam verwarmen, douchen en koken. Zo zijn de meeste woningen in Portland al goed geïsoleerd. Of u nu uw energierekening wilt verlagen of graag voor meer wooncomfort gaat, dit is hét moment om verder te verduurzamen. Bijvoorbeeld wanneer u toch al gaat verbouwen of verhuizen.

10 tips om (nu al) energie te besparen

We hebben een aantal tips om energie te besparen op een rijtje gezet.

Wist u dat meer dan 30% van uw energierekening van uw stroomverbruik komt? Daar kunt u dus flink op besparen. Door bijvoorbeeld apparaten aan te schaffen met een (donker)groen energielabel en oude apparaten niet in de stand-by stand te zetten.

Korter douchen. Een waterbesparende douchekop installeren. Er zijn veel manieren om minder warm water te gebruiken. Al eens een koude douche geprobeerd? Start uw douche maar eens op 37 graden en zak om de 10 seconden in temperatuur. Scheelt weer warm water, terwijl het toch aangenaam voelt.

Voorkom onnodig warmteverlies en ga voor maximale isolatie. Het levert u gegarandeerd meer wooncomfort op. En vergeet vooral niet te ventileren. Via zelfregelende roosters in uw kozijnen bijvoorbeeld, of via een aparte ventilatie-unit.

Wist u dat zonnepanelen ook hun werk doen als het bewolkt is? Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op en bespaart u op uw energierekening. Check de mogelijkheden voor uw dak, schakel een erkende installateur in en geniet van de zon.

Elke graad lager scheelt weer op uw energierekening. En de thermostaat kan prima op 15 graden als u weg gaat of als u naar bed gaat. Een draaiende verwarming in ruimtes die u niet gebruikt? Zonde van het geld.

Elektrisch koken kan op verschillende manieren, maar bij inductie gaat veruit de minste warmte verloren. Alleen de pan zelf wordt verwarmd. En behalve dat het de zuinigste optie is, is inductie ook nog eens de veiligste optie. Eet smakelijk.

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Laat u adviseren over een duurzamer alternatief. Als de installateur toch al aan de slag gaat, kunt u dat moment misschien gelijk aangrijpen om een hybride installatie of een volledig elektrische warmtepomp in huis te halen.

Of u nu gaat voor betere isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen, gelukkig hoeft u uw verduurzaming niet helemaal zelf te betalen. Check voor welke subsidies en leningen u in aanmerking komt.

Wilt u verder verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Bent u benieuwd welke maatregelen ook echt goed werken? Grote kans dat uw buren er ook mee bezig zijn. Zij kunnen u ongetwijfeld tips geven.

De WoonWijzerWinkel is het energieloket voor Portland. Wilt u een persoonlijk advies voor het verduurzamen van uw woning? U bent altijd welkom in de showroom van de WoonWijzerWinkel aan de Directiekade 2 in Rotterdam.

Verbouwen of verhuizen?

Het ideale moment om uw huis te verduurzamen. Wat dacht u bijvoorbeeld van vloerisolatie, dubbelglas of een warmtepomp? U bespaart meer energie en geniet van extra wooncomfort.

Subsidies en leningen

Wist u dat u voor het verduurzamen van uw huis gebruik kunt maken van verschillende subsidies en leningen?