Verhuizen vanuit het buitenland

Als u vanuit het buitenland naar Albrandswaard verhuist of het komende half jaar langer dan 4 maanden hier komt wonen, dan moet u zich bij ons inschrijven. Wij zorgen ervoor dat uw gegevens worden opgenomen of bijgewerkt in de Basisregistratie Personen (BRP).

Langere wachttijden

Tot eind september wordt er in heel Nederland piekdrukte verwacht bij het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Daardoor is het momenteel drukker dan u van ons gewend bent bij het maken van een afspraak voor reisdocumenten, rijbewijs en overige diensten. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Komt u toch in de problemen met het verlopen van uw documenten? Neem dan contact met ons op via tel: 010 506 11 11 en we kijken naar een oplossing.

U schrijft zich in bij onze gemeente. Hiervoor moet u persoonlijk langskomen op het gemeentehuis. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur naar (010) 506 11 11 om een afspraak te maken. Doe dit binnen 5 dagen nadat u verhuisd bent naar onze gemeente. Heeft u een partner en/of kinderen die zich ook inschrijven in Albrandswaard? Dan moeten zij ook meekomen naar de afspraak. Geef bij het maken van uw afspraak aan met hoeveel personen u naar de afspraak komt.

Wat neem ik mee?

 • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van iedere persoon die wordt ingeschreven.
 • Een bewijs van uitschrijving als u van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba, Sint Eustatius komt.
 • Het aangifteformulier Eerste inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit formulier is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits en Pools.
 • Een huur- of koopcontract van uw woning.
 • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, heeft u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig. Vul hiervoor het formulier Verklaring van inwoning in.
 • Originele documenten uit het buitenland van uzelf en van uw kinderen. Zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte.

Vul de formulieren zo volledig mogelijk in voordat u langskomt.

Welke buitenlandse documenten worden geaccepteerd?

 • Alleen Engelse, Duitse en Franse akten zonder vertaling door een beëdigd vertaler.
 • Buitenlandse documenten moeten voldoen aan de regels voor het legaliseren van buitenlandse documenten. Die regels zijn afhankelijk van het land dat ze afgaf.

Bent u na 1 oktober 1994 uit Nederland geëmigreerd en wilt u opnieuw in Nederland wonen? Dan doet u aangifte van hervestiging. Hiervoor moet u persoonlijk langskomen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Heeft u een partner en/of kinderen die zich ook inschrijven in Albrandswaard? Dan moeten zij ook meekomen naar de afspraak. Geef bij het maken van uw afspraak aan met hoeveel personen u naar de afspraak komt.

Wat neem ik mee naar de afspraak?

 • Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) van iedere persoon die wordt ingeschreven.
 • Een bewijs van uitschrijving als u van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba, Sint Eustatius komt.
 • Een huur- of koopcontract van uw woning.
 • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, heeft u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig. Vul het formulier Verklaring van inwoning in.
 • Originele documenten uit het buitenland van uzelf en van uw kinderen. Zoals een geboorteakte, huwelijksakte of echtscheidingsakte. Bij hervestiging hoeft u deze documenten niet mee te brengen als ze eerder zijn geregistreerd in Nederland.

Welke buitenlandse documenten worden geaccepteerd?

Alleen Engelse, Duitse en Franse akten worden geaccepteerd zónder vertaling door een beëdigd vertaler. Buitenlandse documenten moeten voldoen aan de regels voor het legaliseren van buitenlandse documenten. Die regels zijn afhankelijk van het land dat ze afgaf.

Bent u geen burger van de Europese Unie? Dan moet u zich eerst melden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor een verblijfsvergunning.

Dit kan tot 4 weken duren.