Heling tegengaan

De gemeente Albrandswaard werkt samen met politie en het Openbaar Ministerie om heling tegen te gaan. Medewerking van handelaren, opkopers en inwoners is daarbij belangrijk. Daarvoor gebruiken wij de website stopheling.nl voor inwoners. Voor handelaren en opkopers gebruiken we het Digitaal Opkopers Register (DOR). 

Zo maken we de afzetmarkt van gestolen goederen kleiner. Ook dringen we het aantal woninginbraken, fietsdiefstallen en auto-inbraken terug.

Kon u wel eens voor klein bedrag een fiets kopen op straat of een online marktplaats? Of heeft iemand u wel eens een product aangeboden dat ‘van de vrachtwagen is gevallen’? De aankoop van dit soort goederen lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Toch bestaat er een kans dat u een product koopt dat gestolen is.

U bent strafbaar als u gestolen spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat het gestolen is. Let daarom goed op als u tweedehands iets wilt kopen. Kijk voor meer informatie op de website stopheling.nl.

Met een paar handelingen kunt u ervoor zorgen dat inbraak en diefstal voor een crimineel niet meer aantrekkelijk zijn:

  • Registreer uw eigendommen in de app Stop Heling.
  • Maak het dieven niet te makkelijk en verklein het risico op inbraak en diefstal. Meer informatie vindt u op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl.
  • Doe altijd aangifte bij de politie na diefstal van uw eigendommen. Dankzij de registratie van uw eigendommen in de app Stop Heling kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen gestolen zijn en kunt u de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat u uw eigendommen terugkrijgt.

Kijk voor meer informatie op de website stopheling.nl.

Om heling tegen te gaan en de afzetmarkt voor gestolen goederen te verkleinen, geldt voor handelaren en opkopers specifieke wet- en regelgeving. Zo zijn handelaren wettelijk verplicht een doorlopend en gewaarmerkt in- en verkoopregister bij te houden via het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Handelaren in tweedehands goederen zijn daarnaast verplicht om zich als handelaar bij de gemeente Albrandswaard aan te melden. Via de website ikbenhandelaar.nl kunt u zich aanmelden bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U krijgt dan inloggegevens waarmee u in het systeem komt. U kunt ook direct aangeven dat u gebruik wilt maken van het DOR. Voor meer tips kijkt u op de website stopheling.nl van de politie. Ook als er iets van u gestolen is.

De politie voert samen met de gemeente controles uit op het aanmelden bij het DOL en het bijhouden van het DOR. U riskeert een geldboete, vrijheidsstraf of pandsluiting als geconstateerd wordt dat u het register niet of niet juist bijhoudt of wanneer u gestolen goederen doorverkoopt.