Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. Kinderen moeten zelf altijd aanwezig zijn bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs. 

Langere wachttijden

Tot eind september wordt er in heel Nederland piekdrukte verwacht bij het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Daardoor is het momenteel drukker dan u van ons gewend bent bij het maken van een afspraak voor reisdocumenten, rijbewijs en overige diensten. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Komt u toch in de problemen met het verlopen van uw documenten? Neem dan contact met ons op via tel: 010 506 11 11 en we kijken naar een oplossing.

Vul uw gegevens in en maak een afspraak voor een paspoort.

 

Afspraak maken paspoort

Vul uw gegevens in en maak een afspraak voor een identiteitskaart. 

Afspraak maken ID-kaart

Is uw paspoort of identiteitskaart dit jaar aan vernieuwing toe? Als u een nieuwe nodig heeft, wacht dan niet te lang en verleng deze zo snel mogelijk. Vanaf 2014 zijn paspoorten en identiteitskaarten geldig voor een periode van 10 in plaats van 5 jaar. Hierdoor ontstaat er dit jaar een extra piek van lange wachttijden.

Drukte

Vooral in de aanloop naar de zomervakantie vernieuwen veel mensen hun reisdocumenten. Dit kan leiden tot extra drukte. Plan daarom tijdig uw afspraak en voorkom dat u in de piekperiode terechtkomt en te laat bent voor bijvoorbeeld uw vakantie.

Afhaalmomenten voor reisdocumenten vanaf 15 april

Om meer ruimte te maken voor het aanvragen van reisdocumenten, hebben we voor het afhalen van reisdocumenten balietijden ingepland. Alleen op deze tijden kunnen reisdocumenten worden afgehaald.

 • Dinsdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00-16.30 uur
 • Woensdagavond 17.30-19.30 uur

Neem het volgende mee:

 • Al uw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels. Deze pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. U kunt geen pasfoto laten maken bij de gemeente
 • Uw pinpas of voldoende geld. U betaalt uw paspoort direct bij de aanvraag

Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 12 jaar? Of vraagt u een paspoort aan voor een kind tot 18 jaar? Dan geldt het volgende:

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Dan neemt u allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Dan neemt u uw eigen identiteitsbewijs mee. De ouder/gezaghebber die niet meekomt, vult vooraf een digitale toestemmingsverklaring in. Dit gaat met DigiD.
 • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.

Kinderen moeten altijd zelf aanwezig zijn bij het aanvragen én afhalen van een paspoort.

Als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag doet, ligt het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag na 10.30 uur voor u klaar tijdens de openingstijden van de balies. De medewerker aan de balie spreekt met u af wanneer u uw identiteitsbewijs kunt ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

 • Een paspoort voor 18 jaar of ouder: € 83,80
 • Een paspoort voor jonger dan 18 jaar: € 63,40
 • Een ID-kaart voor 18 jaar of ouder: € 75,80
 • Een ID-kaart voor jonger dan 18 jaar: € 40,90
 • Spoed: het bedrag van het paspoort of ID-kaart en € 57,00 extra

Geldigheid

 • Voor volwassenen is een paspoort of ID-kaart 10 jaar geldig.
 • Voor kinderen tot 18 jaar is een paspoort of ID-kaart 5 jaar geldig.

Na 6 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen.

Let op!

Om meer ruimte te maken voor het aanvragen van reisdocumenten, hebben we voor het afhalen van reisdocumenten balietijden ingepland. Alleen op deze tijden kunnen reisdocumenten worden afgehaald.

Vanaf 1 juni 2024

 • Maandag en woensdagavond van 17.30-19.30 uur
 • Vrijdagmiddag van 14.00-16.30 uur

U heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als u naar het buitenland gaat. Binnen Nederland gebruikt u een paspoort of identiteitskaart als identiteitsbewijs, om te laten zien wie u bent. Bijvoorbeeld als u een rekening wilt openen bij een bank, of om te stemmen tijdens de verkiezingen. De identificatieplicht geldt vanaf 14 jaar. Let op: Kinderen hebben eerder een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen, of als zij zorg nodig hebben. In de zorg is er geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt dan vanaf de geboorte. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over met welke identiteitsbewijzen u zich kunt identificeren.