Erkenning van een kind

U kunt uw kind erkennen voor of na de geboorte. Hiervoor moet u een afspraak maken.

We raden u aan om dit voor de geboorte te regelen. Zo heeft uw kind vanaf de geboorte wettelijk ook meteen een vader of een duomoeder en kan het meteen vanaf de geboorte uw achternaam krijgen.

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw kind? Dan heeft het kind voor de wet alleen een (biologische) moeder als ouder. U kunt ouderschap over het kind krijgen door het kind te erkennen.

Langere wachttijden

Tot eind september wordt er in heel Nederland piekdrukte verwacht bij het aanvragen van nieuwe reisdocumenten. Daardoor is het momenteel drukker dan u van ons gewend bent bij het maken van een afspraak voor reisdocumenten, rijbewijs en overige diensten. We doen er alles aan om u zo snel mogelijk te helpen. Komt u toch in de problemen met het verlopen van uw documenten? Neem dan contact met ons op via tel: 010 506 11 11 en we kijken naar een oplossing.

Lees goed wat u moet meenemen en maak een afspraak.

Afspraak maken

Maak een afspraak om langs te komen op het gemeentehuis. We regelen de erkenning tijdens uw afspraak. U krijgt dan ook het afschrift van erkenning mee.

Uw kind voor de geboorte erkennen

  • U en de biologische moeder komen beiden naar de afspraak.
  • Neem beiden een geldig identiteitsbewijs mee.

Uw kind na de geboorte erkennen

  • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan heeft u toestemming nodig van de moeder. Is het uw eerste kind samen en krijgt uw kind uw achternaam? Dan moet de moeder meekomen naar de afspraak.
  • Is uw kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten zowel de moeder als het kind zelf toestemming geven. Beiden komen mee naar de afspraak.
  • Vanaf 16 jaar geeft alleen het kind zelf toestemming en komt mee naar de afspraak.
  • Neem geldige identiteitsbewijzen mee.

De moeder of erkenner heeft niet de Nederlandse nationaliteit

Let op: maak in dit geval een afspraak door te bellen naar telefoonnummer 010 506 11 11.

  • De erkenning is gratis.
  • Een afschrift van erkenning kost € 16,60.

Vanaf 1 januari 2023 krijgen ouders na erkenning van rechtswege gezamenlijk gezag over hun kind. Tenzij ze er bij erkenning voor kiezen dat alleen de moeder het gezag heeft of wanneer de rechter vervangende toestemming voor de erkenning heeft gegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de Rechtspraak.