Werken aan de bodem

U heeft de tegels gewipt, nu begint het werk aan de bodem. Uw planten hebben namelijk een rijke en luchtige voedingsbodem nodig om te groeien. Sterke planten worden minder snel ziek. Op deze pagina leest u hoe u een bodempje kunt leggen waar uw plantjes kunnen groeien.

Zand weghalen

Als u tegels in de tuin heeft, zit er meestal zand onder. Maar planten houden niet van zand. U moet ongeveer 30 centimeter zand weghalen en vervangen door goede aarde als u planten wilt laten groeien. Als u een boom wilt planten, moet u minstens een meter zand weghalen en ook vervangen door goede aarde.

Tuinaarde

Niet alle soorten tuinaarde zijn goed voor het milieu. Aarde die gemaakt is van veengrond is niet goed, omdat het winnen hiervan veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Het is beter om biologische tuinaarde te gebruiken die gemaakt is van kokosvezels of duurzaam geoogst veen. Zo helpt u het milieu.

Spitten

Zorg dat de grond niet te hard is aangedrukt, anders kan water er niet goed doorheen en krijgen de wortels van uw planten niet genoeg zuurstof. U kunt de grond losser maken door te spitten. Maar let op: na een zware regenbui is de grond te nat om te spitten omdat de aarde dan te dicht op elkaar komt te zitten.

Bodemdieren

Een gezonde bodem trekt bodemdieren aan. Dit zijn dieren die ervoor zorgen dat organisch materiaal wordt afgebroken. De grond blijft zo vruchtbaar en dat vinden uw plantjes alleen maar lekker.

Filmpje

Bekijk hier ook een filmpje over omgaan met de bodem.