Vraag een definitief energielabel aan

U komt mogelijk in aanmerking voor een definitief energielabel. Op deze pagina leest u wat u kunt doen om een definitief energielabel te krijgen. Onderaan de pagina vindt u de veelgestelde vragen.

Vragenlijst invullen

Heeft u verduurzamingsmaatregelen (zoals raam-, gevel-, dak-, vloerisolatie of bijvoorbeeld een warmtepomp) genomen? Vul dan de vragenlijst in en dan komt u wellicht in aanmerking voor een definitief energielabel (ter waarde van meer dan €300,-).

Het invullen duurt ongeveer 10 minuten.

Binnen 3 weken ontvangt u een bevestiging van de gemeente of u het label krijgt (woningen die het meest verduurzaamd zijn krijgen voorrang). Energie adviesbureau Klaassen PBOV neemt met u contact op voor het maken van een afspraak om de woning te inspecteren voor het definitieve label.

Wacht niet te lang met het invullen van de vragenlijst. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal labels te vergeven.

Waarom deze actie?

Uit een meting van de gemeente blijkt dat tweederde van de woningen – gebouwd voor 1974 – nog geen definitief energielabel heeft, maar een geschat energielabel. De gemeente stimuleert energiezuinige woningen met een hoog energielabel (A, B of C). We werken toe naar 100% registratie van definitieve energielabels, zodat we weten hoe groot de opgaven naar een duurzame leefomgeving nog is.

Daarom belonen we inwoners die nu nog een geschat energielabel E, F, G hebben – maar al duurzaamheidsmaatregelen hebben uitgevoerd – met een gratis definitief energielabel (ter waarde van €300,-). Als er isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd, zal dat label hoger zijn dan E,F of G.

We schatten dat in de helft van de woningen sinds 1974 een of meerdere isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd. Dat betekent dat de woningen duurzamer zijn dan zoals nu geregistreerd staat.

Wat is een energielabel en wat heb ik er aan?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Een definitief energielabel geeft bij een aantal hypotheekverstrekkers een lagere hypotheekrente. En als u gaat verhuizen is dit definitieve label sowieso verplicht. Een woning met een definitief A of B label wordt gemiddeld 39 dagen sneller verkocht en is gemiddeld maar liefst €60.000,- meer waard. Volgens onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Tilburg (2021).

Voor wie is deze actie bedoeld?

De actie geldt voor:

 • Woningeigenaren met geschat label E, F, G. Die wel duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen, maar waarvan dat nog niet geregistreerd is.
 • Eengezins- en meergezinswoningen (dus ook voor VvE’s).

Welke voorwaarden zitten er verbonden aan de actie?

1. Bewijslast voor energielabel
U moet kunnen aantonen dat u duurzame maatregelen (zoals isolatie, warmtepomp, duurzame ventilatie) heeft getroffen, anders komt u niet in aanmerking voor het definitieve energielabel. We vragen om de volgende informatie:

 • Bouwtekening(en) van uw woning en/of;
 • Foto(‘s) van 1 of meer maatregelen en/of;
 • Factuur/facturen van 1 of meer maatregelen.

2. Vragenlijst niet naar waarheid ingevuld
Als u de vragenlijst niet naar waarheid invult (wat zou kunnen blijken wanneer de energieadviseur aan huis ziet dat er geen/nauwelijks maatregelen getroffen zijn), dan:

 • Krijgt u geen definitief label (geen kosten voor u aan verbonden);
 • Betaalt u zelf het definitieve label.

3. Annuleren afspraak met energieadviseur
U kunt de afspraak uiterlijk 72 uur van tevoren kosteloos annuleren. Als u niet thuis bent wanneer de energieadviseur langskomt, kan de woning niet worden geïnspecteerd en geen definitief label worden afgegeven. Uw recht op een gratis definitief energielabel vervalt dan.

De afspraak kan geannuleerd worden via 010-2681008 of info@pbov.nl; vermeld daarbij duidelijk uw naam en adres.

Vragen over deze actie

Voor vragen over het afspraken voor de woningopname en algemene vragen kunt u contact opnemen met Klaassen PBOV via 010-2681008 of info@pbov.nl.

Voor overige vragen, kunt u de gemeente Albrandswaard mailen via duurzaam@albrandswaard.nl.

 1. U vult een vragenlijst in.
 2. De gemeente neemt contact op of u wel of geen definitief energielabel krijgt.
 3. Klaassen PBOV neemt contact op voor inplannen afspraak woningopname.
 4. Bewoner levert foto(‘s), factuur /facturen en/of bouwtekening(en) aan en Klaassen PBOV doet check van de bewijslast.
 5. Klaassen PBOV doet woninginspectie.
 6. U krijgt een definitief energielabel.

Volgens onze gegevens heeft u een geschat label. Maar onze gegevens zijn een aantal maanden oud, wellicht heeft u in de tussentijd een label gekregen. U kunt op de website van Milieu Centraal checken of u een geschat of definitief energielabel hebt.

Huis- en mailadres
Wij vragen dit van u zodat de gemeente u kan benaderen om te zien of u in aanmerking komt voor het definitieve energielabel en/of een verduurzamingsadvies. Vervolgens kan onze partner Klaassen PBOV een woninginspectie inplannen. We vragen u hierbij niet om uw naam.

Gebruik adresgegevens
De gemeente gaat vertrouwelijk met uw gegevens om in lijn met de AVG-wetgeving. U kunt u in de toekomst mogelijk op basis van uw adresgegevens worden benaderd voor vergelijkbare energiebesparingsacties van de gemeente.

Komt u nu nog niet in aanmerking voor het definitieve energielabel? Maar wilt u wel de woning verduurzamen? We helpen u graag op weg.

Ondersteuning via WoonWijzerWinkel
Wilt u uw woning verder verduurzamen of de eerste stappen zetten? U kunt ondersteuning krijgen via het gemeentelijk energieloket de WoonWijzerWinkel. Vraag hen voor gratis en onafhankelijk advies, over onder andere welke maatregelen het beste passen bij uw woning. Ze helpen ook met offerte- en subsidieaanvragen.

Financiering
Er is onder andere een landelijke ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en een (hybride) warmtepomp, tot wel 30% subsidie. Bezoek de pagina over leningen en subsidies voor alle financieringsmogelijkheden.