Natuurlijk groen

De gemeente wil de komende jaren zorgen voor meer diervriendelijk groen door minder te gaan maaien en op verschillende plekken bloembollenmengsels aan te planten.

Insecten hebben het moeilijk

De meeste insecten leven het liefst op beschutte plekken zoals hoog gras of tussen takjes en bladeren die van de bomen zijn gevallen. Helaas worden veel van deze plekjes intensief gemaaid en opgeruimd. Ook wordt er steeds meer bloeiende beplanting in tuinen vervangen door tegels en insecten hebben die bloeiers juist nodig om te kunnen overleven.

Waarom insecten belangrijk zijn

Veel planten, struiken en bomen waarvan ons voedsel komt, zoals appels & peren, zijn afhankelijk van bestuiving door bijen en vlinders. Bovendien zijn insecten ook voor andere dieren belangrijk. Ze schijnen namelijk erg lekker en voedzaam te zijn voor vogels en kikkers.

Meer natuurlijk groen

Maar hoe trek je insecten aan? Er wordt een diervriendelijk maaibeleid toegepast en bloembollenmengsels aangeplant. Een diervriendelijk maaibeleid betekent dat op verschillende plekken maar twee keer per jaar gemaaid wordt. Zo krijgen de dieren rust. Het maaisel blijft 4 tot 8 dagen liggen, zodat insecten bedekking hebben, zich kunnen voortplanten en zaadjes op de grond kunnen vallen. Op sommige plekken kunt u de natuurlijke groenvoorzieningen herkennen aan speciale bordjes.