Zorgpolis voor minima 2024

De gemeente biedt samen met Zorgverzekeraar CZ en Zorgverzekeraar DSW een zorgpolis aan voor inwoners vanaf 18 jaar met een laag inkomen. De zorgpolis is een complete verzekering; een basisverzekering en een aanvullende verzekering inclusief tandartskosten. Overstappen kan via www.gezondverzekerd.nl.

De gemeente vergoedt een deel van de aanvullende verzekering. Deze vergoeding wordt gelijk verrekend met uw maandelijkse premiebetaling zodat u het niet hoeft voor te schieten. Thuiswonende kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Veel voorkomende kosten worden ruim vergoed via de aanvullende verzekering. Denk hierbij aan de aanschaf van een bril, tandartskosten en fysiotherapie. Ook de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt vergoed via de aanvullende verzekering.

Dit jaar kunt u weer kiezen voor het gemak dat de gemeente het wettelijk eigen risico voor u betaalt. Dit gaat automatisch als u kiest voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering van CZ en DSW. Als u dat niet wilt, kunt u de goedkopere aanvullende verzekering kiezen.

Om te mogen deelnemen aan de collectieve zorgverzekering van de gemeente geldt dat uw inkomen niet hoger mag zijn dan 130% van de netto bijstandsnorm. Het gaat hier om de bijstandsnorm exclusief vakantietoeslag. De inkomensgrenzen zijn hieronder op een rijtje gezet.

Normen toegang zorgpolis verzekeringsjaar 2023 Netto gezinsinkomen per maand zonder vakantietoeslag
Alleenstaande (ouder), 18-21 jaar € 370,94
Gehuwden / samenwonenden zonder kinderen, beiden 18-21 jaar € 741,88
Gehuwden / samenwonenden zonder kinderen, een 18-21 jaar, ander 21+ € 1.444,17
Gehuwden / samenwonenden met kinderen, beiden 18-21 jaar € 1.171,17
Gehuwden / samenwonenden met kinderen, een 18-21 jaar, ander 21+ € 1.873,45
Alleenstaande (ouder), 21 jaar tot AOW € 1.502,52
Gehuwden / samenwonenden, 21 jaar tot AOW € 2.146,45
Alleenstaande (ouder) vanaf AOW € 1.676,71
Gehuwden / samenwonenden, vanaf AOW € 2.276,84

DSW

  • Basis + AV Standaard: € 157,25
  • Basis + AV Top (inclusief wettelijk eigen risico van €375,-): € 187

CZ

  • Basis + AV gemeenten extra: € 169,58
  • Basis + AV gemeenten extra uitgebreid (inclusief wettelijk eigen risico van € 385,00): € 190,23

Wettelijk eigen risico

Kiest u voor de zorgpolis voor minima en voor de meest uitgebreide aanvullende verzekering, dan schieten wij het hele bedrag van het wettelijk eigen risico voor. Dit doen wij automatisch, u hoeft hier niets voor te doen. Het deel dat niet wordt gebruikt krijgt de gemeente terug. Let op; Dit kan alleen als u bij de start van het nieuwe jaar voor deze verzekering kiest. Lopende het jaar kan de gemeente het eigen risico niet meer voorschieten. U krijgt dan wel een vergoeding voor de aanvullende verzekering.

Het is voor u belangrijk om te onderzoeken of de kosten die u verwacht en nodig heeft, voldoende worden vergoed in de aanvullende verzekeringen van CZ en DSW. U kunt dit zien op www.gezondverzekerd.nl. (vul de gemeentenaam in waar u woont). Als u kiest voor de zorgpolis voor minima dan kunt u zich via deze website aanmelden bij CZ of DSW. Uw aanmelding gaat dan direct door naar CZ of DSW. Als u zich heeft aangemeld wordt uw huidige verzekering opgezegd door CZ of DSW. Als u al verzekerd bent via onze zorgpolis, kunt u eventueel wisselen van zorgverzekeraar en aanvullende verzekering. Bent u al verzekerd bij CZ of DSW maar u heeft niet de zorgpolis voor minima, dan kunt u het hele jaar overstappen naar onze zorgpolis. Bent u bij een andere maatschappij verzekerd dan kunt u 1 keer per jaar overstappen. U kunt uw huidige verzekering opzeggen tot en met 31 december 2023. U heeft tot 1 februari 2024 de tijd om een nieuwe verzekering te kiezen.

Hulp nodig bij het aanmelden?

U kunt hulp vragen bij de Vraagwijzer Albrandswaard. Kijk voor de locatie en openingstijden op de website van Vraagwijzer.

Als u in een traject schuldhulpverlening (minnelijk of wettelijk) zit en u kunt niet overstappen omdat er schulden zijn, hebben wij voor u toch een mogelijkheid om alleen een aanvullende verzekering af te sluiten bij zorgverzekeraar DSW. Ook als uw basisverzekering bij een andere zorgverzekering loopt. U kunt in deze situatie vaak niet overstappen naar een andere zorgverzekering zolang de schuldsanering loopt. De gemeente vindt het belangrijk dat u toch een aanvullende verzekering heeft voor medische kosten. We kijken dan naar uw besteedbaar inkomen. Bent u in deze situatie dan kunt u contact opnemen met de klantmanager schuldhulpverlening om de mogelijkheden te bespreken.

U kunt bijzondere bijstand aanvragen voor een deel van de kosten van het wettelijk eigen risico zorgverzekering. De hoogte van de tegemoetkoming is het in rekening gebrachte eigen risico, met een maximum van € 200,-.

Bent u verzekerd via de zorgpolis van de gemeente met de hoogste aanvullende verzekering, dan schieten wij het eigen risico helemaal voor, u kunt dan geen bijzondere bijstand meer aanvragen.

U kunt de aanvraag doen op het moment dat het eigen risico van €200,- in rekening is gebracht of aan het eind van het jaar als u geen kosten meer verwacht. Soms zijn de totale kosten pas duidelijk in het volgende jaar, ook dan kunt u nog bijzondere bijstand aanvragen. Dan kan alleen in het volgende jaar, dus vraag op tijd de bijstand aan.

Bel ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via het telefoonnummer (010) 506 11 11. Of vul het contactformulier in met uw vraag of opmerking