Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u een laag inkomen en hoge energiekosten? Heeft u moeite om de energierekening te betalen ook al heeft u een energietoeslag ontvangen van de gemeente? Het Tijdelijk Noodfonds Energie kan eventueel een deel van uw energierekening betalen.

Voorwaarden en aanvragen

Op de website www.noodfondsenergie.nl kunt u nagaan of u gebruik kunt maken van het Noodfonds. Let op: u kunt tot uiterlijk 31 maart 2024 een aanvraag indienen.

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen. Het Noodfonds kijkt hoe de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden.

De voorwaarden waar u aan moet voldoen zijn:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.