Op deze pagina vindt u een overzicht van alle clusters en teams binnen de gemeente Albrandswaard.
In Bureau Bestuursadvisering en Ondersteuning (BAO) zitten de bestuursadviseur, de controller, Strategisch Business Advies (SBA), planning & control team, secretariaat, ondersteuning en Communicatie. Communicatie ondersteunt het bestuur en de organisatie bij hun communicatie met inwoners (publiekscommunicatie) met (strategisch) advies en communicatieproducten. Communicatie beheert en ontwikkelt de (social) mediakanalen van de gemeenten. Ook werkt Communicatie aan interne communicatie.
Het Managementteam (MT) in Albrandswaard bestaat uit de gemeentesecretaris en 4 teammanagers. Het MT zorgt voor de strategische aansturing van de organisatie als geheel en de advisering van het college op de strategische, integrale en ontwikkelgerichte vraagstukken die binnen de gemeente spelen. Daarnaast is dit team goed verbonden met de medewerkers, doordat de teammanagers leidinggeven aan de teams.
Hieronder vindt u een overzicht van alle teams binnen het cluster Veiligheid en Dienstverlening en hun taken.
Binnen Veiligheid en Dienstverlening staan twee thema’s centraal:
- de veiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners
Daarbij gaat het zowel over rampenbestrijding en crisisbeheersing als over het voorkomen en bestrijden van overlast en criminaliteit. Hiervoor werken we veel samen met partners als de politie, brandweer, DCMR Milieudienst Rijnmond, Veiligheidsregio en het Openbaar Ministerie.
- de behoeften van inwoners en organisaties, het leveren van producten- en diensten én informatie
Teams Veiligheid & Dienstverlening.
Team Veiligheid
De collega’s van Veiligheid houden zich bezig met vergunningverlening voor evenementen, het handhaven van de algemene plaatselijke verordening (APV) en toezicht houden / preventie rond ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Daarnaast voeren zij taken uit die op het snijvlak zitten van zorg en veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn personen met onbegrepen gedrag, jeugdoverlast en mensenhandel.
Team Dienstverlening
Het KCC (Klantcontactcentrum) is, naast de gemeentelijke website, de centrale toegang van de gemeente voor inwoners, bedrijven en instellingen die informatie, een product of dienst nodig hebben. Het KCC is verantwoordelijk voor het eerstelijns klantencontact voor telefonie en webcare. De collega’s zorgen voor de eerste beantwoording van vragen op het gebied van zorg, welzijn, jeugdhulp, werk en inkomen.
De Frontoffice verzorgt de balie in het Huis van Albrandswaard. Hier kunnen inwoners producten of diensten aanvragen en ophalen.
De Backoffice regelt alle taken op het gebied van de Basisregistratie Personen (BRP), naturalisatie, verkiezingen en producten en diensten van de burgerlijke stand. Inwoners kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld eerste inschrijving in Nederland, naamswijzigingen, huwelijken en geregistreerd partnerschappen.
Dienstverlening is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze dienstverlening. Denk aan digitale diensten via onze website, innovatie van klantcontact en het evalueren en monitoren van dienstverlening. Daarbij zorgen de collega’s er ook voor dat de dienstverlening voldoet aan wettelijke verplichtingen en wetten.
Hieronder vindt u een overzicht van alle teams binnen het team ruimte en hun taken.
Ruimtelijke ordening
Team Ruimtelijke ordening maakt plannen en regels over wat er met een wijk, straat, gebouw of plaats moet gebeuren. Dit gaat bijvoorbeeld over woonwijken, zorginstellingen of parken.
Gebiedsontwikkeling haalbaarheid
Dit team houdt zich bezig met hoe de gemeenten onze omgeving inrichten. En hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen. Zowel voor mensen, als voor het milieu en de economie.
Ontwerp ruimtelijke kwaliteit
Team Ontwerp ruimtelijke kwaliteit houdt zich op allerlei manieren bezig met hoe we de omgeving inrichten. Van regels tot aan ontwerp.
WABO-toezicht en Juridische handhaving
Als een bedrijf of inwoner wil (ver)bouwen, is daar meestal een vergunning voor nodig. Dit team controleert dit. Dat doet ze volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht: de Wabo. Ook kijkt het team of bouwers zich aan de regels houden.
Omgevingsvergunningen
Team Omgevingsvergunningen beoordeelt of een bedrijf of inwoner een vergunning krijgt om iets te (ver)bouwen of te slopen. Daarbij kijken de medewerkers naar wetten en regels, zienswijzen, bezwaar en beroep. Het team overlegt en maakt afspraken met aanvragers en organisaties waar de gemeenten mee samenwerken. Verder verzorgt het team het secretariaat voor de Welstandscommissie. Ook houdt het team zich bezig met de administratie van aanvragen, CBS-statistieken, accountantscontroles en applicatiebeheer.
Hieronder vindt u een overzicht van alle teams binnen het Sociaal Domein
Collega’s die binnen het Sociaal Domein werken, houden zich bezig met sociale vraagstukken in de gemeente Albrandswaard. Er worden binnen het Sociaal Domein voornamelijk drie wetten uitgevoerd:
- de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
- de Jeugdwet
- de Participatiewet
Daarnaast behandelen de collega’s ook maatschappelijke vraagstukken die niet specifiek door wetgeving worden geregeld. Je kan denken aan: dementie, mantelzorg en eenzaamheid, stimulering van gezondheid, sport en cultuur, onderwijshuisvesting en maatschappelijk vastgoed.
Team Poort, Inkomen en Participatie
Collega’s van dit team voeren de Participatiewet uit. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met het bieden van hulp bij inburgering en het zorgen voor een rechtmatige en doelmatige verstrekking van uitkeringen. Daarnaast bieden zij ondersteuning aan inwoners die kunnen werken (arbeidsvermogen) bij het vinden van een passende baan.
Team Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Binnen dit team voeren de Wmo-consulenten de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit. Zij bieden ondersteuning aan inwoners, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Deze ondersteuning bestaat uit bijvoorbeeld het verstrekken van voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, begeleiding en leerlingenvervoer.
Wijkteam
Het Wijkteam biedt hulp en ondersteuning aan inwoners met vragen of problemen op verschillende gebieden. Denk aan opgroeien en opvoeden, onderwijs, financiën, schulden, psychische problemen en leven met een beperking. Het wijkteam werkt integraal samen met medewerkers van andere partnerorganisaties zoals MEE Enver, Youz, Mee, Sociale Basis, Antes en Welzijn Albrandswaard.
De BedrijfsvoeringsPartner verzorgt en ondersteunt onder andere gemeente Albrandswaard op het gebied van HR, Facilitair, Financiën ICT Services en Juridische advisering.