Voorlichtingscampagne waarschuwt ouderen voor babbeltrucs en digitale oplichting

20 maart 2024, 13:41

De gemeente Albrandswaard begint een campagne om oudere inwoners te waarschuwen voor babbeltrucs aan de deur en digitale criminaliteit. Posters en advertenties vertellen de ouderen bijvoorbeeld dat ze nooit hun pinpas moeten afgeven of niet zomaar moeten klikken op een link in een mail.

Burgemeester Jolanda de Witte vindt dit soort campagnes belangrijk. “Cybercriminaliteit komt overal voor, en iedereen kan het slachtoffer worden. We kunnen niet genoeg waarschuwen tegen mensen die misbruik maken van het vertrouwen dat veel ouderen hebben als er wordt aangebeld of opgebeld.’’

Voor de campagne is heel wat huiswerk gemaakt. Zo zijn gesprekken gevoerd met ouderen om te horen hoe zij omgaan met de digitale gevaren van deze tijd. Burgemeester De Witte: “Uit die gesprekken blijkt dat het onderwerp leeft onder onze ouderen. Het gaat er niet alleen om dat ze zich bewust zijn van het gevaar. Even belangrijk is dat ze weten wat ze zelf kunnen doen of moeten laten om geen slachtoffer te worden.’’ Naast de posters en advertenties wordt een brochure met tips en adviezen verspreid onder de Albrandswaardse ouderen. En op de webpagina Veilig leven in Albrandswaard is ook alle informatie terug te vinden.

De onderwerpen die in de campagne aan de orde komen zijn onder andere babbeltrucs aan de deur (‘laat niet zomaar iemand binnen’), verdachte bellers die zeggen dat ze van de bank zijn (‘stop het gesprek’), WhatsApp-fraude (‘maak nooit zomaar geld over’) en veilig pinnen bij een automaat of bij de kassa in de supermarkt.

Integraal Veiligheidsbeleid

De campagne komt voort uit het integrale veiligheidsbeleid van de gemeente. In 2024 staan vier thema’s centraal: Jeugd en Jongeren, Zorg en Veiligheid, handhaving en toezicht en ondernemen en ondermijning. Veilig zijn en je veilig voelen zijn belangrijke voorwaarden om prettig te kunnen wonen en werken in Albrandswaard. De gemeente werkt aan een veilige woon- en werkomgeving samen met politie, boa’s, buurtpreventie, brandweer en andere veiligheidspartners, maar ook met inwoners. Aan het einde van dit jaar buigt de gemeenteraad zich over het veiligheidsbeleid voor 2025 en de jaren daarna.