Sporten voor iedereen: dus ook voor mensen met een beperking

21 september 2023, 11:41
Trainer van RWA Peter Spoormaker (links) en wethouder Mario Bianchi.

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Dus ook mensen met een beperking. Maar soms is het lastig om uit te vinden waar dat kan en hoe. Om een beter overzicht te bieden, heeft Albrandswaard zich aangesloten bij Uniek Sporten. Wethouder Mario Bianchi maakte dit woensdag 20 september officieel bekend. Hij deed dit tijdens het schoolkorfbal bij RWA in de Nationale Sportweek.

Uniek Sporten is het sportplatform van Nederland waar je alles vindt over sporten en bewegen met een beperking. ,,Het is belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen”, aldus wethouder Bianchi. ,,Wij hebben ons als gemeente dan ook aangesloten bij Uniek Sporten zodat ook inwoners met een beperking makkelijk allerlei informatie over sporten met een beperking kunnen vinden.”

G-korfbal

Bij korfbalvereniging RWA wordt ondertussen al elf jaar training gegeven aan mensen met een beperking. ,,Het plezier in bewegen staat hierbij voorop”, meldt G-korfbal trainer Rob. ,,De trainingen zijn laagdrempelig en de sporters worden vooral ook mentaal uitgedaagd. Mensen met een beperking kunnen bij ons sporten zolang er geen hulptoestellen nodig zijn, want die hebben we niet. Maar door onze betrokkenheid en brede staf kunnen we wel goed ondersteunen en, indien nodig, een-op-een training geven. Het is superbelangrijk om iedereen een kans te geven om te sporten.”
Het G-korfbal bij RWA is op maandagavond, zowel op het veld (aan de Landweg in Poortugaal) als in de zaal (sportzaal Portland in Rhoon).
Ook bij Honkbalvereniging Portland Poema’s is een g-team, waar sporten, ontspannen en plezier centraal staan.

Platform

Op het sportplatform Uniek Sporten, www.unieksporten.nl, is veel informatie te vinden over sporten met een beperking. Bijvoorbeeld welke sporten in de buurt kunnen worden beoefend en welke sporthulpmiddelen kunnen worden aangevraagd of aangeschaft. Maar mensen kunnen er ook een crowdfunding starten of een accommodatie beoordelen. Daarnaast is er ruimte voor het laatste nieuws op het gebied van sport en lifestyle en zijn er verhalen van andere sporters. Bianchi: ,,Ik hoop dat inwoners er baat bij hebben en er inspiratie uit halen.”