Samenscholingsverbod in Poortugaal gedurende 12 maanden

25 januari 2024, 17:03
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

In een deel van Poortugaal stelt de gemeente een samenscholingsverbod in vanaf 26 januari 2024. Het samenscholingsverbod geldt voor een jaar. Jongeren tot 23 jaar die met drie of meer personen bij elkaar komen en overlast veroorzaken, kunnen een boete krijgen. De gemeente zet deze stap vanwege aanhoudende overlastmeldingen van omwonenden.

De gemeente en politie ontvangen al langere tijd veel overlastmeldingen van omwonenden in de omgeving van het terrein van basisschool CBS De Parel, het terrein van basisschool Obs Valckesteyn en het winkel gebied van Plus Hofland en de ALDI. De overlastmeldingen zijn zeer uiteenlopend. Het gaat om bedreigingen door grote groepen jongeren, intimideren van voorbijgangers en inwoners, schreeuwen, zonder aanleiding, aanbellen bij buurtbewoners, spullen vernielen en pogingen in te breken bij de basisschool CBS De Parel. Ook tijdens de jaarwisseling 2023 – 2024 was het zeer onrustig bij basisschool de Parel.

Werken aan een duurzame oplossing

De gemeente en politie werken intensief samen om de overlast die wordt veroorzaakt door de groepen jongeren tegen te gaan. Er wordt onder andere extra gesurveilleerd door politie en boa’s en er is meerdere malen een mobiele camera geplaatst.
Vanwege de aanhoudende overlast, de hardnekkige aard ervan en de hevigheid tijdens de jaarwisseling, kiest de gemeente voor een samenscholingsverbod. Het instellen van het samenscholingsverbod maakt het voor de politie mogelijk jongeren aan te houden wanneer zij overlast veroorzaken.
De gemeente onderzoekt voorts welke aanpak nodig is om de overlast blijvend tegen te gaan.

Het samenscholingsverbod geldt voor de locaties:

  • Het terrein van basisschool CBS De Parel en de directe omgeving, die omgeven wordt door de straten Het Loo, Duivenvoorde, Loevestein, Vlier, Sleedoorn, Vogelkers, Albrandswaardseweg, Landweg en ’t Wiel;
  • Het terrein van Obs Valckesteyn en de directe omgeving, die omgeven wordt door Waalstraat, Emmastraat en Watering;
  • Het terrein van het winkelcentrum Plus Hofland en de ALDI en de directe omgeving, die omgeven wordt door de straten Dorpsstraat, De Snip en Kikkerstraat.

Het verbod geldt van 26 januari 2024 tot en met 25 januari 2025. Het verbod zal strikt worden gehandhaafd tijdens de volgende tijden:

  • Maandag t/m vrijdag van 17.00 uur tot 06.00 uur.
  • Zaterdag en zondag de gehele dag en nacht.
  • Tijdens de schoolvakanties de gehele dag en nacht.

Samenscholingsverbod Portland

Op dit moment is er ook een samenscholingsverbod in Portland.