Herken crimineel pandgebruik met behulp van escaperoom

22 mei 2024, 15:03

Hoe weet ik of een woning wordt gebruikt door criminelen? Met wie bespreek ik zoiets? En waar meld ik de signalen die ik heb gezien? Het zijn vragen waar corporatiemedewerkers, boa’s en politieagenten tijdens hun dagelijkse werkzaamheden mee te maken kunnen krijgen. Zo ook in de gemeente Albrandswaard. Daarom stond daar op donderdag 16 mei een vrachtwagen met grote witte letters ‘Escaperoom Ondermijning’.

Professionals van de gemeente Albrandswaard, inclusief het college van burgemeester en wethouders, politie Eenheid Rotterdam, Woningbouwvereniging Poortugaal en Wooncompas gingen de uitdaging aan en waagden samen een poging om de achter zich dichtgevallen deur open te krijgen.

Wat zij daarvoor moesten doen? Goed opletten, communiceren en puzzels oplossen in het thema ‘crimineel pandgebruik’. Deze gaan onder andere over mogelijke signalen, zoals steeds wisselende bewoners, bedrijvigheid op onlogische tijdstippen en het herkennen van de chemische geur van drugs. Met als doel: nog beter leren samenwerken in de bestrijding van crimineel pandgebruik en zo de woonomgeving veilig houden.

Burgemeester Jolanda de Witte: “In de strijd tegen criminaliteit werken de gemeente, woningbouwverenigingen en politie intensief samen. Samen kunnen we onze kennis bundelen om de gemeente veiliger te maken en criminaliteit effectief aan te pakken. In deze escaperoom hebben we onze kennis van de signalen bij crimineel pandgebruik kunnen testen.”

Heeft u een vermoeden van criminaliteit in uw omgeving? Meld dit bij de politie (bijvoorbeeld via de wijkagent of 0900 – 8844) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.