Herdenking inval Oekraïne

27 februari 2024, 11:18

Zaterdag 24 februari werd in ’t Centrum in Rhoon herdacht dat de inval in Oekraïne door Rusland die dag precies twee jaar geleden plaatsvond.

Ruim zestig Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Albrandswaard wonen waren daarbij aanwezig. De bijeenkomst was georganiseerd door vrijwilligers van de hervormde gemeente samen met de gemeente Albrandswaard.

Samen voor een veilig Europa

Burgemeester Jolanda de Witte stond samen met de aanwezigen stil bij de oorlog en sprak de hoop uit op betere tijden en een spoedig einde van de oorlog: “We staan met elkaar samen voor een veilig Europa zonder oorlog en een Oekraïne dat kan starten met de wederopbouw. Tot die tijd roep ik jullie op om vertrouwen te houden in een goede afloop, geef niet op!”

Eén van de Oekraïense vluchtelingen vertelde over de schrijnende situatie in het land. Zij hebben als vluchteling huis en haard moeten verlaten, hun kinderen groeien op in onzekerheid. Hen is een veilig thuis ontnomen en zij leven met het verdriet dat dierbaren de dood hebben gevonden in deze oorlog. Ook uitte zij de enorme dankbaarheid voor de veilige haven die Albrandswaard hen biedt. Ze zijn blij dat ze kunnen werken en de kinderen naar school kunnen gaan en veilig zijn.