Gemeente houdt opruimactie weesfietsen en fietswrakken

27 oktober 2023, 09:15

Overal in de gemeente staan fietsen die niet meer gebruikt lijken te worden. De gemeente gaat deze fietsen opruimen.

Heb jij ergens in Albrandswaard nog een oude fiets staan, bijvoorbeeld op een metrostation? Let dan op: vanaf woensdag 1 november krijgen alle langdurig gestalde fietsen (weesfietsen en fietswrakken) een waarschuwingssticker van de gemeente. Als jij nog ergens zo’n fiets hebt gestald, dan heb je tot woensdag 8 november om deze op tijd weg te halen.

Weesfietsen en fietswrakken staan voor langere tijd op een stallingsplek, en deze fietsen worden niet meer opgehaald. Om ervoor te zorgen dat de gemeente netjes blijft, houdt de gemeente zo nu en dan een opruimactie. Zo komt er ook weer plek vrij voor andere fietsen in de stallingsruimtes.

Wat is een weesfiets?

Een weesfiets is een fiets die in de openbare ruimte staat en al langere tijd niet meer is gebruikt. Weesfietsen zijn vaak nog in goede staat. Maar omdat ze er al zo lang staan, houden ze stallingsplekken bezet. Een weesfiets die blijft staan, wordt uiteindelijk een fietswrak. Een fietswrak is een kapotte fiets. De wielen zijn bijvoorbeeld krom, de banden zijn lek of alleen het fietsframe staat nog in het rek. Fietswrakken houden stallingsplekken bezet en maken de omgeving rommelig.

Fietsen met een waarschuwingssticker die niet worden weggehaald, worden door de gemeente opgehaald.

Zie je iemand fietsen verwijderen en twijfel je of dit iemand van de gemeente is? Vraag diegene dan om een legitimatiebewijs. De medewerkers kunnen zich legitimeren.

Opslag fietsen

De gemeente stalt de fietsen drie maanden in een opslagplaats. Zijn de fietsen na drie maanden nog niet opgehaald door de rechtmatige eigenaars? Dan wordt er afstand van gedaan. Voor meer informatie en vragen kun je telefonisch contact opnemen naar de afdeling Toezicht en Handhaving via telefoonnummer (010) 506 11 11.