Dodenherdenking in Albrandswaard

5 mei 2023, 10:28

Op donderdag 4 mei werden in Poortugaal en in Rhoon met twee minuten stilte alle burgers en militairen herdacht – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In haar toespraak voorafgaand aan de twee minuten stilte riep burgemeester Jolanda de Witte op tot begrip en tolerantie, om open te staan voor anderen: “Laten we samen zorgen dat onze vrijheid in stand blijft in nagedachtenis aan degenen die hun leven hebben verloren in de strijd voor deze vrijheid.”

Zij stond in haar toespraak ook stil bij de mensen die huis en haard ontvluchtten vanwege de oorlog in de Oekraïne en oorlogen op andere plekken in de wereld: “Zij zoeken en vinden onderdak in ons land, waar vrijheid hoog in het vaandel staat, ook vrijheid van meningsuiting. Deze vrijheid van meningsuiting willen wij koesteren met de ervaringen van onze voorouders voor ogen. Door met open hart elkaar tegemoet te treden, door de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen, en te blijven zeggen: ‘dat nooit weer’.”

U kunt de hele toespraak teruglezen.