Albrandswaard sluit aan bij alliantie Toeslagenschandaal: De Warme Vuist naar Den Haag

31 januari 2024, 14:55
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

In de regio Rotterdam-Rijnmond is een unieke samenwerking ontstaan tussen de slachtoffers van het toeslagenschandaal, ambtenaren en bestuurders van verschillende gemeenten. Ook de gemeente Albrandswaard sluit zich hierbij aan. Wethouder Mieke van Ginkel: ‘Door gezamenlijk een vuist te maken en het voorstellen van oplossingsrichtingen, hopen we de slachtoffers snel zicht te geven op een toekomst’.

Naast Albrandswaard sluiten de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Nissewaard én kinderombudsman en Ombudsman Rotterdam-Rijnmond (ORR) zich ook bij het verbond aan. Samen maakt deze alliantie een warme vuist naar Den Haag om slachtoffers sneller te kunnen helpen met hun herstel. Op donderdag 25 januari heeft de alliantie aanbevelingen uit de regio overhandigd aan demissionair Staatssecretaris Aukje de Vries en aan de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer.

Rotterdam-Rijnmond is het zwaarst getroffen gebied als het gaat om het aantal slachtoffers van het toeslagenschandaal. Een kleine groep gedupeerden heeft het toeslagenschandaal achter zich kunnen laten. Maar voor een veel grotere groep is de afwikkeling van hun dossier volledig vastgelopen. Tienduizenden mensen, zowel ouders als jongeren en ex-partners, uit de regio zitten daarom geestelijk en financieel aan de grond. Het ontbreekt de mensen aan perspectief, omdat de weg naar herstel ingewikkeld is en te lang duurt.

Oplossingen

Tijdens verschillende bijeenkomsten met slachtoffers, ambtenaren en ORR is gesproken over de obstakels waar zij tegenaan lopen. Van daaruit zijn oplossingen bedacht en ideeën opgesteld om het herstel te versnellen. Alle resultaten zijn samengebracht in een krachtig document ‘Blijvend Geraakt’ (pdf) op de website van de ORR of bekijk de video op Youtube.