410 nieuwe, zuinigere straatlantaarns

20 september 2023, 15:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

In Rhoon en Poortugaal wordt de verouderde verlichting van 410 straatlantaarns vervangen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 25 september en 27 oktober.

De nieuwe straatlantaarns krijgen ledverlichting. Ledverlichting verbruikt minder energie en hoeft minder vaak vervangen te worden. We vervangen verlichtingsarmaturen die ouder zijn dan 25 jaar. Dat zijn er dit jaar 410. Volgend jaar zijn dus weer andere aan de beurt en zijn de aantallen anders.

Dimbaar

Ledverlichting kan als fel wit worden ervaren, zeker als u het zachte oranje licht gewend bent. De nieuwe armaturen hebben een dimmer. In de late avond en nachtelijke uren wordt de hoeveelheid licht verminderd. Zo wordt ook energie bespaard.

De dimmers hebben tijd nodig om zichzelf in te stellen. De eerste drie nachten zal de verlichting daarom op honderd procent branden. Vanaf de vierde nacht wordt de verlichting in de late avond en nacht gedimd.

Gerichter

De ledverlichting zorgt ervoor dat we het licht beter kunnen sturen naar waar we het willen hebben: op de straat. Door minder ‘strooilicht’ kunt u de omgeving als donkerder ervaren. De hoeveelheid licht is echter goed afgestemd op de functie van de weg.

Kaart met armaturen die worden vervangen

Op de kaart kunt u zien welke armaturen worden vervangen.