De Dierenbescherming regelt de opvang en het vervoer van zwerfdieren in Albrandswaard. Ook is de zorg geregeld voor konijnen en knaagdieren, zieke en gewonde schildpadden, reptielen, tamme vogels en overige gehouden dieren. De Dierenbescherming is ook verantwoordelijk voor het weghalen van overleden gezelschapsdieren van de openbare weg.

De opvang van zwerfdieren is een wettelijke taak van de gemeente. Het belang en welzijn van de dieren staat daarbij centraal. De dieren die worden gevonden in Albrandswaard, worden opgevangen in Dierenopvangcentrum Spijkenisse(externe link).

Melden zwerfdieren, een dier in nood of overleden dieren

Voor het melden van zwervende honden, katten en andere gehouden dieren kunt u contact opnemen met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid(externe link) via telefoonnummer 0900 112 00 00. De dierenambulance zal middels telefonische intake bepalen of het dier opgehaald wordt. Opgehaalde dieren worden naar Dierenopvangcentrum Spijkenisse of een dierenarts gebracht. Dierenopvangcentrum Spijkenisse zal het dier vervolgens 14 dagen de noodzakelijke (medische) zorg geven. Meldt de eigenaar zich binnen 2 weken niet, dan wordt de Dierenbescherming eigenaar van het dier en gaan ze op zoek naar een nieuw baasje.

Ook bij spoedgevallen belt u met de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid. Deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor gewonde huisdieren in nood in de openbare ruimte. U kunt ook bellen wanneer overleden gezelschapsdieren op straat worden aangetroffen.

Melden verwaarlozing of mishandeling

Bent u getuige van dierenmishandeling? Denkt u dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijke meldpunt 144(externe link). Zorg dan dat u de volgende informatie bij de hand heeft:  

  • Om welk(e) dier/dieren het gaat
  • De exacte locatie
  • Wat er aan de hand is
  • Zo mogelijk foto's en/of videomateriaal.