Wij hebben een aantal veel gestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Albrandswaard. Staat uw vraag er niet bij? Wij zijn telefonisch te bereiken op (010) 506 11 11.

Albrandswaard helpt!

Help mee de eenzaamheid onder de oudere en kwetsbare inwoners te bestrijden! Bezoekjes worden afgezegd, activiteiten gaan niet door en er heerst angst om de deur uit te gaan en ziek te worden. Albrandswaard Helpt! roept inwoners van Albrandswaard op extra aandacht te besteden aan onze kwetsbare medebewoners. Dus stuur wat vaker een kaartje, doe een boodschap of bel iemand uit je omgeving die wel wat aanspraak kan gebruiken. Medewerkers van Stichting Welzijn Albrandswaard staan elke werkdag telefonisch klaar via (010) 501 83 22 of vpa@welzijnalbrandswaard.nl.

ANBO: hulp aan ouderen

Op de Facebookpagina van de ANBO wordt ouderen een hart onder de riem gestoken en worden activiteiten online aangeboden. Zo is er stoelyoga en stoelfitness zodat u in beweging blijft. En wordt bijvoorbeeld iedere dag een nieuw recept gedeeld. De ANBO heeft ook een telefoonlijn geopend waar u terecht kunt voor een praatje of vragen kunt stellen over het coronavirus. Leden en niet-leden kunnen bellen naar 0348 466 666 (van 09.00 tot 21.00 uur).

Bibliotheek Aanzet

Vanwege de lockdown is de bibliotheek alleen open voor het afhalen en inleveren van gereserveerde boeken en/of andere materialen. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek AanZet.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Door het coronavirus werken veel mensen thuis. Misschien combineer je thuiswerken met de zorg voor je kinderen. Wil je informatie over hoe je het gezellig houdt, of heb je vragen over de opvoeding van jouw peuter of puber of zoek je speeltips voor de kinderen? Kijk dan eens op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis biedt telefonische hulp aan voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp kan gebruiken, kan vanaf 9.00 uur het nummer (070) 445 58 88 bellen.

Jongeren Hulp Online

Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon je hart wilt luchten: op de website van Jongeren Hulp Online vind je zes organisaties die je snel, anoniem en gratis hulp bieden. Start met zoeken en zie waar je het beste terecht kan.

Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal

De Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal heeft een videopresentatie gemaakt van de tentoonstelling '40-'45 in woord en beeld zodat u vanuit huis de expositie kunt bezoeken. U kunt op de website van de Oudheidkamer een impressie van de tentoonstelling bekijken.

Veilig Thuis: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig Thuis is het adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Bel 0800 2000 als u hulp nodig heeft of iets vermoedt. U kunt Veilig Thuis 24 uur per dag, zeven dagen in de week bellen, ook anoniem. Tot en met 2 maart kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur via de website van Veilig Thuis ook chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Bel 112 bij noodgevallen.

Is er geweld bij u thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. U mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als u zich thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of u bij iemand terecht kunt, bij voorkeur bij u in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om uw huis te verlaten en krijgt u geen boete.

Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis.

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Als u positief bent getest op het coronavirus moet u tien dagen in quarantaine. Ook als u terugkomt uit een risicogebied is dat het geval. Dan heeft u vaak weinig tijd om voorbereidingen te treffen. Als u zaken zelf niet geregeld krijgt, kunt u gebruik maken van het sociaal ondersteuningspakket.

Boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, werk-gerelateerde zaken regelen of een vervanger vinden voor de mantelzorg die u verleent. Zomaar wat praktische zaken die problemen kunnen geven als u in quarantaine moet. U kunt ook te maken krijgen met psychosociale problemen door een besmetting met het coronavirus van uzelf of dierbare naasten, of angst daarvoor. Veel mensen kunnen dit soort problemen zelf of met hun eigen netwerk oplossen. Het kan zijn dat dit voor u niet geldt. Dan kunt u contact opnemen met de gemeente voor steun. We geven zo snel mogelijk antwoord op uw vragen en/of laten u weten waar u kunt aankloppen voor hulp. In de quarantainegids die u krijgt van de GGD kunt u hierover ook informatie vinden.

U kunt contact met ons opnemen voor: (psycho)sociale hulp (een luisterend oor), (medische) zorg en ondersteuning, inkomensondersteuning en voor praktische hulp, zoals boodschappen, de hond uitlaten, kinderen halen/brengen. Als thuisquarantaine echt geen optie is, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, dan denken we mee over alternatieven.

Hebt u hulp nodig? Bel dan de gemeente via telefoonnummer (010) 506 11 11.