De lente lijkt nog ver weg. Toch worden de plantsoenen van de gemeente nu al gesnoeid. “We maken ze klaar voor het voorjaar”, legt Wilfred van Veldhoven uit. Hij is toezichthouder openbaar groen bij de gemeente. “De aannemer is op verschillende plekken in de wijken druk bezig.”

“Voor sommige planten is het goed om eens in de zoveel jaar al het oude, dode hout te verwijderen. Daarbij wordt alles van de plant tot 20 à 30 centimeter boven de grond gesnoeid.” Wilfred erkent dat het er in het begin een beetje kaal uitziet. “Maar al snel gaan deze planten weer groeien en komen er nieuwe, gezonde takken.”

Wilfred legt ook uit dat het voor andere planten weer beter is om alleen takken ertussenuit te snoeien. Het doel is hetzelfde: “De planten krijgen weer ruimte en zonlicht. Zo blijven ze gezond en leven ze langer.”

Aandacht voor de natuur

“We hebben niet alleen aandacht voor het groen, maar ook voor vogels en andere dieren die in de struiken leven. Dat is één van de redenen dat het snoeien in de winter gebeurt. Vogels zijn dan nog niet begonnen met het bouwen van een nestje. Bij een zachte winter beginnen ze daar soms eerder mee. Daarom controleren we altijd vlak voordat we beginnen goed of er vogels in de struiken aan het nestelen zijn. Is dat het geval, dan snoeien we niet.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met W. van Veldhoven via w.v.veldhoven@bar-organisatie.nl.