Wilt u op de openbare weg rijden, in een auto, vrachtwagen, bus of op een motor? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig.

Om een rijbewijs aan te vragen moet u ingeschreven staan bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP) én de Nederlandse nationaliteit, een nationaliteit uit de EU of een geldige verblijfsvergunning hebben.

17 jaar: begeleiderspas aanvragen

Je hebt een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Voordat u rijexamen doet, moet u een Gezondheidsverklaring van het CBR invullen. Hiermee verklaart u dat u gezond genoeg bent om te rijden. Meestal vraagt de rijschool de Gezondheidsverklaring voor u aan. U kunt ook zelf de gezondheidsverklaring bij de gemeente kopen maar vraagt u bij voorkeur digitaal aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Wilt u het liever bij de gemeente kopen? Maak dan een afspraak.

Maak een afspraak

Aanvragen en verlengen

Het Servicecentrum werkt op afspraak. Vanwege alle coronamaatregelen mogen er minder mensen in het gemeentehuis zijn en zijn er bij de afdeling Burgerzaken minder balies open. Het kan daardoor voorkomen dat u langer moet wachten. Maak alleen een afspraak als het echt nodig is. 

U vraagt het rijbewijs aan in de gemeente waarin u woont. Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. Heeft u al een rijbewijs en wilt u dit verlengen? Doe dit ook in de gemeente waarin u woont.

 • Maak online een afspraak.
  Afspraak maken Rijbewijs
 • Kom persoonlijk naar uw afspraak. Neem het volgende mee:
  • uw oude rijbewijs of uw reisdocument, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels of richtlijnen. De goedgelijkende pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. U kunt ook een pasfoto laten maken bij de gemeente.
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.

Rijbewijs verlengen

Heeft u al een rijbewijs en wilt u dit verlengen? Doe dit ook in de gemeente waarin u woont. 

We zien dat er op dit moment erg veel afspraken worden gemaakt voor het verlengen van een rijbewijs. Is uw rijbewijs verlopen? Vanwege de coronamaatregelen zijn in sommige gevallen rijbewijzen tijdelijk langer geldig. U hoeft daarom niet direct een afspraak te maken, maar kunt de afspraak misschien uitstellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Afspraak maken Rijbewijs verlengen

Let op: Medische keuring

Informatie over medische keuringen en Gezondheidsverklaringen vindt u op de pagina Medische keuring rijbewijs van de RDW. Leest u eerst de informatie, voordat u een afspraak maakt om uw rijbewijs te verlengen. Hier staat ook duidelijke informatie over rijbewijsaanvragen vanaf 65 jaar. Dit staat onder het kopje Medische keuring ouderen.

Afhalen

Na 5 werkdagen is het rijbewijs klaar. U moet altijd zelf uw rijbewijs komen ophalen. Voor het ophalen kunt u geen afspraak maken. Vergeet niet de volgende documenten mee te nemen:

 • uw afhaalbewijs
 • een legitimatiebewijs (uw oude rijbewijs of een paspoort of ID-kaart)

Spoedaanvraag

Heeft u de aanvraag vóór 14.00 uur gedaan? Dan kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag ná 10.00 uur afhalen. Bij een aanvraag ná 14.00 uur, kunt u het rijbewijs nà 2 werkdagen afhalen.

Geldigheid rijbewijs

 • Een Nederlands rijbewijs is 10 jaar geldig.
 • Een rijbewijs voor een vrachtwagen, bus en aanhanger voor een bus is maar 5 jaar geldig.
 • Bent u 65 jaar of ouder? Dan kan het rijbewijs vanwege medische redenen korter geldig zijn.
 • Bent u 75 jaar of ouder? Dan is het rijbewijs 5 jaar geldig. Bestuurders worden vanaf hun 75e bij iedere rijbewijsverlenging gekeurd. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie over de medische keuring.

Kosten

Kosten

 • Rijbewijs: € 40,65 (vernieuwen/verlengen)
 • Spoedaanvraag, extra: € 34,10
 • Vermissingsleges, extra: € 21,80
 • Gezondheidsverklaring: € 39,30

Bromfietsrijbewijs

Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Je kan vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het beginnersrijbewijs. Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Woont u in Albrandswaard en krijgt u te maken met diefstal van uw rijbewijs of bent u uw rijbewijs kwijt dan kunt u bij ons een nieuw rijbewijs aanvragen (dit geldt ook als het rijbewijs in het buitenland gestolen of kwijtgeraakt is). U legt aan de balie een zogeheten "eigen verklaring" af betreffende de vermissing.

Maak een afspraak.

U hoeft dus niet meer naar de politie om aangifte te doen. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u aanhoudt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

Als u een verklaring invult aan de balie, wordt het oude rijbewijs als vermist geregistreerd. Deze vermissing kan niet worden teruggedraaid. Heeft u het rijbewijs als vermist laten registreren en vindt u hem weer terug? Dan kunt u het rijbewijs het beste inleveren bij de gemeente.

Militair of buitenlands rijbewijs omwisselen

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is alleen geldig binnen de militaire organisatie. In het normale verkeer is deze niet toegestaan. Het is daarom noodzakelijk een militair rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands burgerrijbewijs. Heeft u al een burgerrijbewijs, dan kunt u de categorieën van uw militair rijbewijs over laten zetten op uw burgerrijbewijs.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs kunt u maar een bepaalde periode in Nederland blijven rijden. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben. U kunt daarom uw buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan, hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. Wat voor u van toepassing is, leest u op de website van het RDW.

De omwisseling aanvragen

U kunt bij de gemeente een aanvraag doen om uw rijbewijs om te wisselen. U kunt hiervoor online geen afspraak maken. Bel voor een afspraak met (010) 506 11 11.

Handige links voor meer informatie

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?

Wij helpen u graag.