Wij hebben een aantal veel gestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Albrandswaard. Staat uw vraag er niet bij? Wij zijn telefonisch te bereiken op (010) 506 11 11.

Waarom is het dragen van een mondkapje verplicht?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vanaf dinsdag 1 december het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en het gemeentehuis verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje gaan dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van €95,-.

Kijk voor meer informatie over waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje het beste kunt dragen en wat goede mondkapjes zijn op de website van de Rijksoverheid.

Vanaf welke leeftijd geldt de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Kijk voor meer informatie over de mondkapjesplicht op de website van de Rijksoverheid.

Voor welke locaties geldt de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaats nemen. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Kijk voor meer informatie over waar u een mondkapje moet dragen op de website van de Rijksoverheid.