Stemmen met een beperking

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met een lichamelijke beperking.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus is een leesloep met verlichting aanwezig. Het stembureau in het gemeentehuis heeft ook een speciale mal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking.

Stemmal en soundbox

De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. U legt de mal met gaatjes over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt u vervolgens welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijgt u ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.

Op de stemmal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. U vindt de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kunt u daarna het gewenste vakje rood kleuren.

Oefenen met de stemmal en soundbox

Kiezers kunnen oefenen met de stemmal en soundbox zodat ze goed voorbereid zijn op 22 november. De oefening is op donderdag 9 november tussen 13.30 en 16.00 uur in het gemeentehuis (Stationsstraat 4 in Rhoon).

Aanmelden voor de oefening kan door een e-mail te sturen naar e.hulscher@albrandswaard.nl.

Video: Hoe werkt stemmen met een stemmal?

Toegankelijkheid stemlokalen

Alle stembureaus in Albrandswaard zijn voor kiezers in een rolstoel goed bereikbaar, behalve het mobiel stembureau FPC de Kijvelanden.

Meer informatie

Meer weten over wat er geregeld is voor kiezers met een beperking? Op de website van de Rijksoverheid leest u er alles over.