Foto: Loïs Koelewijn (Staatsbosbeheer)

De natuur in de Johannapolder ondergaat een metamorfose. Het westelijk deel van het bos wordt het komende jaar namelijk omgevormd tot struinnatuur. Dit besluit is genomen door Staatsbosbeheer in samenspraak met Natuur- en recreatieschap IJsselmonde, Vereniging Carnisse Grienden en de Bomenridders Albrandswaard.

Essentaksterfte

Helaas worden de essen in het gebied op dit moment geteisterd door een agressieve schimmel; de essentaksterfte. Deze ziekte slaat ongenadig hard toe in Albrandswaard. Staatsbosbeheer is op dit moment druk bezig met de bestrijding hiervan. De agressieve schimmel zorgt voor veel aangetaste essen in het gebied. Bij sterfte valt de boom om. Dit levert gevaarlijke situaties op in de Johannapolder omdat de bomen op valafstand van wandel- en fietspaden staan.

Herplant

Staatsbosbeheer, Natuur- en recreatieschap IJsselmonde, Vereniging Carnisse Grienden en de Bomenridders zijn het erover eens dat de zieke essen weg moeten. De gezonde essen blijven staan. De zieke bomen worden de komende tijd gemerkt met een oranje stip. De herplant vindt plaats in de winter van 2022-2023. Door nieuwe en andere bomen te planten ontstaat een vitaler en gezonder bos.

Hoge Veld

Ook bij recreatiegebied het Hoge Veld moeten zieke essen weg. Hier worden de zieke bomen ook gemerkt met een oranje stip. De gaten worden ingeplant met andere bomen en struiken in de winter van 2023-2024.

Boswachter Daniel

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van het gebied of over de essentaksterfte dan kunt bellen met de boswachter Daniel van Veen via 06 50 00 92 04. Of kijk op www.staatsbosbeheer.nl of www.natuurenrecreatieschapijsselmonde.nl.