Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Om dit officieel bekend te maken, moet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Is uw kindje in de gemeente Albrandswaard geboren? U kunt de aangifte online aan ons doorgeven door het online formulier aangifte geboorte in te vullen. Hiervoor logt u in met uw DigiD. U kunt dit op elke dag van de week doen. U hoeft dan ook niet te wachten in de weekenden en met de feestdagen.

Kunt u of wilt u dit niet online regelen? U kunt ook aan de balie van het gemeentehuis uw aangifte geboorte doen. Maak dan online een afspraak. Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte op het gemeentehuis doen. U krijgt dan een extra werkdag de tijd.

Wat heb ik nodig bij de aangifte?

Online doorgeven:

 • Uw DigiD;
 • Digitaal toevoegen bij uw online aangifte:
  • Verklaring van de arts of verloskundige;
  • Akte van naamskeuze (als u die hebt);
  • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die hebt).

Doe uw aangifte geboorte

Kunt u of wilt u dit niet online regelen?

U kunt ook op afspraak aan de balie uw aangifte geboorte doen. Maak online uw afspraak.

Heeft u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit? Maak dan telefonisch een afspraak. Bel hiervoor met team Backoffice Burgerlijke Stand. Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 tot 12.00 uur via (010) 506 11 11.

U komt naar de afspraak en u neemt mee:

 • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet;
 • Geldig identiteitsbewijs van de moeder;
 • Verklaring van de arts of verloskundige;
 • Akte van naamskeuze (als u die hebt);
 • Erkenningsakte ongeboren kind (als u die hebt);
 • Trouwboekje (enkel als u het kind daarin wilt laten bijschrijven).

Te laat aangifte doen

Doet u te laat aangifte? Dus later dan 3 dagen na de geboorte? Dan moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Wanneer kan ik de naamskeuze van mijn kind doorgeven?

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind. Heeft uw pasgeboren kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hangt van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft af of u de achternaam zelf kunt bepalen. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Hoe registreer ik mijn levenloos geboren kindje?

Komt uw kindje levenloos ter wereld? Dan kunt u als ouder bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ga hiervoor naar de pagina levenloos geboren kindje registreren.

Wilt u een uittreksel van het geboorteregister? 

Als u een uittreksel van het geboorteregister zou willen ontvangen, kunt u online een uittreksel Burgerlijke stand aanvragen. Ga hiervoor naar de pagina uittreksel of akte aanvragen.

Heeft u op deze pagina gevonden wat u zocht?