Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Om dit officieel bekend te maken, moet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Is uw kindje in de gemeente Albrandswaard geboren? Regel de aangifte dan online.

Hoe regel ik mijn geboorteaangifte?

  • Zorg dat u bij de aangifte (scans van) de volgende documenten kunt uploaden:
    • verklaring van de arts of verloskundige
    • akte van naamskeuze (als u die heeft)
    • erkenningsakte ongeboren kind (als u die heeft)
  • Regel uw aangifte online via de knop 'Doe uw geboorteaangifte'. Log in met uw DigiD. Kijkt u eerst welke documenten u moet meesturen.

DigiD linkDoe uw geboorteaangifte

Kunt u dit niet online regelen?

Wat gebeurt er als ik te laat aangifte doe?

Doet u te laat aangifte? Dus later dan 3 dagen na de geboorte? Dan moeten wij dit melden bij het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Wanneer kan ik de naamskeuze van mijn kind doorgeven?

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind. Heeft uw pasgeboren kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan hangt van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft af of u de achternaam zelf kunt bepalen. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Hoe registreer ik mijn levenloos geboren kindje?

Komt uw kindje levenloos ter wereld? Dan kunt u als ouder bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ga hiervoor naar de pagina levenloos geboren kindje registreren.

Hoe krijg ik een uittreksel van het geboorteregister?

Als u een uittreksel van het geboorteregister zou willen ontvangen, kunt u online een uittreksel Burgerlijke stand aanvragen.

Wat moet ik doen als mijn kind is geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit?

Is uw kind in Nederland geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit? En wilt u een verblijfsvergunning voor uw kind aanvragen? Lees op de website van de IND meer over de aanvraagprocedure en voorwaarden voor een verblijfsvergunning(externe link).