Als u niet meer samen wilt zijn met uw partner, vraagt u een echtscheiding aan of een beëindiging van uw geregistreerd partnerschap. In beide gevallen regelt u dit via een advocaat.
Een scheiding of ontbinding van het partnerschap verloopt via de rechter. U mag een geregistreerd partnerschap zonder rechter beëindigen als u geen minderjarige kinderen heeft. U moet het wel eens zijn met elkaar.

Wilt u door de echtscheiding uw achternaam veranderen? Kijk dan hier voor meer informatie.
Indien uw achternaam is veranderd, vergeet dan niet om ook een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs bij ons aan te vragen.

Aanpak

Uw advocaat vraagt de scheiding aan bij de rechtbank met een verzoekschrift. Uw advocaat stelt dit verzoekschrift samen met u op.
Als de rechter een uitspraak heeft gedaan, krijgt u die beslissing toegestuurd via uw advocaat. Dit heet een beschikking. Deze beschikking laat u door uw advocaat binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar u bent getrouwd. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar. Dit geldt ook voor een ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.

Kosten

Meer weten?

Meer informatie van de Rijksoverheid over echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap.

Is deze pagina naar wens?