U kunt zelf bepalen of u ongeadresseerde post wilt ontvangen, zoals reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Wilt u géén ongeadresseerd reclamedrukwerk en géén huis-aan-huisbladen ontvangen? Plak dan een Nee/Nee-sticker op uw brievenbus.
  • Wilt u géén ongeadresseerd reclamedrukwerk ontvangen, maar wel huis-aan-huisbladen? Gebruik dan een Nee/Ja-sticker.

U kunt de Nee/Nee-stickers en de Nee/Ja-stickers ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.

Heeft u géén sticker op de brievenbus, dan ontvangt u nog steeds ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen.

Wilt u ook geen reclame krijgen waar uw adres wél op staat? Dan kunt u zich daarvoor afmelden bij de Stichting Postfilter.

Per 1 oktober 2021 nieuw stickersysteem

De gemeente zal het bestaande stickersysteem voor het beperken van ongeadresseerd drukwerk (nee/ja of nee/nee) met ingang van 1 oktober 2021 gaan omdraaien.

Het nieuwe, zogenoemde ‘opt-in-systeem’ betekent dat inwoners expliciet om ongeadresseerd reclamedrukwerk moeten vragen, als ze dat willen ontvangen. Een huishouden moet in dat geval een zogenoemde ja/ja-sticker plakken op de brievenbus. Wanneer er (helemaal) geen sticker is, mag de bezorger geen ongeadresseerd drukwerk in de brievenbus stoppen.

Het nieuwe systeem wordt gezien als instrument om de milieubelasting door het verspreiden van drukwerk te verminderen. De verspreiding van ongeadresseerd drukwerk wordt met de invoering van dit systeem niet verboden, maar is alleen nog mogelijk bij adressen waarbij dit expliciet wordt aangegeven met een sticker. 

Hoe om te gaan met de bestaande stickers (nee/ja en nee/nee)?

Deze stickers, waarbij inwoners actief aangeven geen reclamedrukwerk en wel huis-aan huisbladen (nee/ja) of geen reclamedrukwerk en geen huis aan huisbladen (nee/nee) te willen, blijven in de meeste gemeenten geldig naast de ja/ja-sticker.

Zie onderstaand overzicht met de betekenis van de verschillende stickers, in het geval zodra een ja/ja-sticker is ingevoerd:

  • Geen sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
  • Ja/ja-sticker: Reclamefolders en huis-aan-huisbladen
  • Nee/ja-sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen (Heeft in het nieuwe systeem geen waarde meer. Staat gelijk aan het hebben van geen sticker, maar kan op de brievenbus blijven zitten.)
  • Nee/nee-sticker: Geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen

De ja/ja sticker is naar verwachting vanaf half september 2021 bij de receptie van het gemeentehuis af te halen.

Heeft u op deze pagina gevonden wat u zocht?