Heeft u een juridisch probleem dat u niet zelf kunt oplossen? Wilt u hierbij hulp van een mediator of advocaat, maar kunt u deze niet betalen? Dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit.

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Wie een laag inkomen heeft, kan in aanmerking komen voor een vergoeding van de advocaat- of mediatorkosten. De overheid betaalt dan een deel hiervan. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand(externe link). U betaalt wel altijd een eigen bijdrage. De Raad voor de Rechtsbijstand(externe link) bepaalt of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Advocaten die juridische hulp geven aan mensen die gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangen, heten ook wel pro-Deoadvocaten.

Hoe verloopt het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand?

Als u rechtsbijstand niet kunt betalen, kunt u aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Heeft u rechtsbijstand nodig? Dan vraagt uw advocaat of mediator dit voor u aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand. U betaalt een eigen bijdrage die afhangt van uw inkomen en vermogen.

Wat zijn de voorwaarden voor gesubsidieerde rechtsbijstand?

Gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt u niet zomaar. Hiervoor gelden voorwaarden. Zoals de hoogte van uw inkomen wel of niet uit eigen zaak) en het vermogen. De inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand(externe link) vindt u op Rechtsbijstand.nl.

Hoe regel ik een aanvraag gesubsidieerde rechtsbijstand?

Uw advocaat of mediator stelt samen met u een aanvraag op voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Hij vraagt rechtsbijstand voor u aan bij de Raad voor Rechtsbijstand(externe link).

Wie bepaalt of ik in aanmerking kom voor een vergoeding?

De Raad voor rechtsbijstand bepaalt daarna of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Deze bijdrage in de kosten van een advocaat of mediator (conflictbemiddelaar) heet een toevoeging. De raad krijgt gegevens over uw inkomen en vermogen van de Belastingdienst.

Is er een eigen bijdrage?

U betaalt altijd een eigen bijdrage als u gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage(externe link) hangt af van uw inkomen en vermogen (zoals spaargeld).

U krijgt een korting van € 58,00 op uw eigen bijdrage als u eerst het Juridisch Loket(externe link) bezoekt. Dit doet u voordat u een advocaat of mediator inschakelt. Het Juridisch Loket is gratis. U krijgt bij het Juridisch Loket een document. Daarin staat een analyse van uw probleem met bijbehorend advies. Met dit document krijgt u de korting op de eigen bijdrage.

Let op! Vanwege het coronavirus heeft u tijdelijk dit diagnosedocument niet nodig om deze korting te krijgen. U ontvangt de korting automatisch.

Hoe vraag ik bijzondere bijstand aan?

  • U logt in met DigiD
  • U stuurt de volgende bewijsstukken direct digitaal mee (u mag ze ook apart e-mailen):
    • nota kosten advocaat
    • civiele toevoeging
    • wanneer u geen bijstandsuitkering ontvangt: kopie geldig paspoort of identiteitskaart + bankafschriften van betaal- en spaarrekeningen over de laatste 3 maanden + bewijs van alle inkomsten over de afgelopen 3 maanden (bijvoorbeeld loonstroken of uitkeringsspecificaties)

DigiD linkDoe een aanvraag bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage rechtsbijstand

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van formulieren?

Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Of heeft u geen idee waar u mogelijk recht op heeft en wat u aan kunt vragen? Kijk dan op de pagina Hulp nodig bij het invullen van formulieren.