Ben je tussen de 18 en 27 jaar en heb je geen of te weinig werk? Dan kun je bij ons een bijstandsuitkering aanvragen. Je hebt wel eerst 4 weken naar werk gezocht(externe link) of gekeken of je een opleiding kunt doen.

Heb je een WW-uitkering en stopt die binnenkort? Dan meld je je 4 weken voordat je WW-uitkering stopt. In de laatste 4 weken van de WW-uitkering zoek je naar werk of een opleiding.

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je bent 18 jaar of ouder. Ben je ouder dan 27 jaar, ga dan naar de pagina Bijstandsuitkering.
 • Je hebt je eerst ingeschreven als werkzoekende op werk.nl(externe link).
 • Je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld.
 • Je (en/of je partner) hebt geen vermogen of een vermogen dat lager is dan het maximale bedrag.
 • Je (en/of je partner) kunt geen andere uitkering krijgen. Bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering. Of een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Hoe vraag ik een uitkering aan?

 • Je schrijf je eerst in als werkzoekende bij het UWV via werk.nl(externe link).
 • Let op! Omdat je een jongere bent, zul je na je aanvraag waarschijnlijk eerst 4 weken zelf naar werk moeten zoeken. Als je het formulier invult, krijg je hierover vanzelf de informatie die je nodig hebt.
 • Na de inschrijving bij het UWV doet je bij ons je aanvraag. Dit kan via onderstaande knop. Je logt in met je DigiD(externe link). Zo weten wij zeker dat je zelf de aanvraag doet.
 • DigiD linkDoe een aanvraag uitkering
 • Heb je een partner of echtgenoot waarmee je samenwoont? Dan vragen jullie de bijstandsuitkering samen aan. Bij de aanvraag heb je ook de DigiD van je partner nodig.

Kan ik hulp krijgen bij het invullen van formulieren?

Heb je moeite met het invullen van formulieren? Of weet je niet goed wat je moet invullen? Kijk dan op de pagina Hulp nodig bij het invullen van formulieren.

Hoe lever ik de bewijsstukken in voor mijn aanvraag uitkering?

Je kan op 3 manieren bewijsstukken aanleveren:

Uploaden tijdens de aanvraag

Aan het einde van de online aanvraag krijg je een lijst te zien van de bewijsstukken die wij van je nodig hebben. Je kunt deze bewijsstukken direct meesturen (uploaden) bij de aanvraag.

Uploaden na de aanvraag

Als je nog niet alle bewijsstukken hebt kan je de bewijsstukken ook achteraf nog digitaal inleveren. Ga hiervoor naar de pagina Bewijsstukken aanvraag bijstand en kies daarna het formulier 'Opsturen bewijsstukken bij aanvraag bijstandsuitkering'.  
Doe dit binnen 3 dagen nadat je de aanvraag hebt gedaan.
Hoe sneller we alle bewijsstukken hebben hoe sneller we de aanvraag kunnen afhandelen.

Per post

Lukt het online opsturen niet? Dan mag je de stukken ook per post sturen naar:
Gemeente Albrandswaard
T.a.v. de Uitkeringsadministratie
Postbus 1000
3160 GA Rhoon

Schrijf op elk blad je Burgerservicenummer en 'aanvraag'. Dan komen de bewijsstukken nog sneller op de juiste plek terecht.

Wat gebeurt er nadat ik een melding heb gedaan?

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging waarin staat dat je je hebt gemeld en verdere informatie over de procedure. Het is belangrijk dat je dit goed leest.
 • Binnen 5 werkdagen nemen we telefonisch contact met je op om nog meer uitleg te geven over de procedure, de zoekperiode en jouw rechten en plichten. We bekijken meteen al of er mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan of dat je hulp nodig hebt omdat er bijvoorbeeld schulden zijn.
 • Binnen 4 weken na je aanvraag krijg je een voorschot. Je blijft het voorschot ontvangen tot we een besluit hebben genomen over je recht op bijstand.
 • Binnen 8 weken ontvang je bericht of je de bijstandsuitkering krijgt.
 • Ben je het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken.

Hoe geef ik een wijziging door?

Zijn er veranderingen in jouw persoonlijke situatie? Denk hierbij aan een wijziging in de gezinssituatie, de woonsituatie, inkomen of vermogen, studie, bankgegevens of een ander wijziging die van belang is voor het recht op uitkering. Je gebruikt dit formulier ook om jouw vakantie door te geven. Geef deze altijd op tijd door via het online formulier:

DigiD linkGeef een wijziging door

Gegevens die je nodig hebt bij het invullen van dit formulier:

 • DigiD inloggegevens van jou en jouw eventuele partner
 • Je moet - indien van toepassing - de volgende (gescande) bewijsstukken aanleveren:
  • een bewijs van de inkomsten, bijvoorbeeld een loonstrook of uitkeringsspecificatie, een bankafschrift is niet voldoende.
  • bij nieuwe inkomsten ook een arbeidscontract of toekenning uitkering of uitspraak alimentatie
  • (voorlopige) teruggaaf of aanslag van de belastingen, als deze nog niet bij ons bekend is
  • bewijs starten/stoppen studie
  • bewijs vermogenswijziging

Zo voorkom je dat je per ongeluk fraudeert. Werk je niet mee aan jouw re-integratie, misdraag je je of pleeg je fraude? Dan kunnen we jouw uitkering verlagen of stop zetten. Je kan ook een boete krijgen.

Wil je liever wijzigingen via een papieren formulier doorgeven? Vraag het dan telefonisch bij ons op. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur (010) 506 11 11.

Hoe geef ik mijn vakantie door?

Je kan met een bijstandsuitkering op vakantie. Vraag de vakantie van tevoren bij ons aan via het online wijzigingsformulier(externe link). Je hebt recht op 28 dagen vakantie. Alle dagen van de week tellen mee, ook de weekenden.

Wil je liever wijzigingen via een papieren formulier doorgeven? Vraag het dan telefonisch bij ons op. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur (010) 506 11 11.

Wanneer wordt de uitkering uitbetaald?

De bijstandsuitkering wordt uitbetaald op vastgestelde dagen.

Op de pagina 'Hoe hoog is mijn bijstandsuitkering?(externe link)' op Rijksoverheid.nl kun je de hoogte van jouw bijstandsuitkering bekijken.

Waar kan ik terecht met vragen?

Bel van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 15.00 uur met Vraagwijzer: (010) 501 12 22. Op vrijdag is Vraagwijzer tussen 09.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar.