Basisregistratie: persoonsgegevens wijzigen

Kloppen de gegevens over u in de basisregistratie personen (BRP) niet? U kunt ons vragen om dit te veranderen.

Hoe weet u dat de gegevens verkeerd zijn? Bijvoorbeeld omdat wij u een brief sturen, waarin verkeerde gegevens staan. Maar het kan ook andersom. Als u bent getrouwd in het buitenland. Dan weet de gemeente niet dat er iets veranderd is.

U moet de verandering kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld met een geboorteakte of een ander officieel document.

Aanpak

Wilt u uw gegevens in de BRP aanpassen? Laat het ons weten. Dit gaat zo:

 • Maak een afspraak.
 • Kom persoonlijk naar uw afspraak. Neem het volgende mee:
  • uw geldige identiteitsbewijs, paspoort, identiteitskaart of rijbewijs
  • bewijs waarop staat wat de gegevens wel moeten zijn
  • het document met de verkeerde gegevens

Afspraak maken

Kosten

Het aanpassen van uw persoonsgegevens in de basisregistratie personen is gratis. Voor een uittreksel betaalt u wel kosten.

Termijn

 • Geef de verandering zo snel mogelijk door. Wij nemen binnen 4 weken een beslissing over uw verzoek. U krijgt daarover een brief.
 • Gaat het om informatie over burgerlijke staat (getrouwd zijn of niet) en nationaliteit? Dan mogen we er langer over doen. We mogen de termijn steeds met 8 weken verlengen.

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met onze beslissing? U kunt bezwaar maken. Dit kan rechtstreeks bij ons. Doe dit binnen 6 weken nadat u de beslissing heeft ontvangen. Als u het daarna niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift, kunt u in beroep gaan. Dit doet u bij de rechtbank.

Extra informatie

 • Het verschil tussen een uittreksel burgerlijke stand en een uittreksel BRP: Een uittreksel burgerlijke stand is een bewijs dat laat zien waar u geboren bent, wie uw ouders zijn of wanneer u getrouwd bent. U kunt het uittreksel burgerlijke stand alleen ophalen bij de gemeente waar het plaatsvond. Dus bent u geboren of getrouwd in een andere gemeente dan waar u woont? Dan vraagt u het bij die andere gemeente aan. Een uittreksel BRP is een bewijs dat u ingeschreven staat in de basisregistratie personen van de gemeente. Dit haalt u bij de gemeente waar u woont en ingeschreven staat. U heeft dit nodig voor bijvoorbeeld de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt of als u zich inschrijft als woningzoekende.
 • Gegevens uit de basisregistratie personen (BRP) laten weghalen: Dat kan bijvoorbeeld als u geadopteerd bent. Of uw kind is jonger dan 16 jaar en geadopteerd. U kunt gegevens van voor de adoptie laten verwijderen. Ook na een geslachtsverandering kunt u gegevens laten verwijderen. Wilt u de gegevens laten weghalen uit de BRP? Vraag dit schriftelijk aan bij de gemeente.
 • Als u niet alle documenten heeft die we vragen: Zoek zoveel mogelijk van de informatie die we vragen, bij elkaar. Eigenlijk mogen we alleen de originele documenten gebruiken. Omdat die het meest betrouwbaar zijn. Heeft u die niet? Dan mag u misschien een verklaring afleggen. Dit doet u onder ede of belofte. Dit kan bij uw eerste inschrijving in de basisregistratie personen. Of een andere reden dat u iets wilt aanpassen in de basisregistratie personen.
 • Meer informatie van de Rijksoverheid over buitenlandse documenten die u in Nederland wilt gebruiken.
 • U wilt uw achternaam weer veranderen na uw scheiding: U moet dit zelf doorgeven. Als de scheiding is uitgesproken, krijgen wij daar geen bericht van. Geef het dus zelf door bij ons, dan passen wij de BRP aan.
 • U heeft uw achternaam laten veranderen bij Dienst Justis: U hoeft ons niet te laten weten dat u een andere achternaam heeft. We krijgen een uittreksel van Dienst Justis toegestuurd. Meld het wel bij andere instanties. Krijgt u een nieuwe achternaam? Vergeet niet om dan een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen. Dit kan wel bij ons. U krijgt binnen 20 weken bericht of uw achternaam gewijzigd wordt. Dit kan langer duren als uw aanvraag niet compleet is. Als u het niet eens bent met de beslissing, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
 • U wilt uw voornaam veranderen: Dit gaat via de rechtbank. Een advocaat kan u helpen om dit bij de rechtbank te regelen.

Heeft u gevonden wat u zocht?