De gemeente Albrandswaard draagt sinds woensdag 21 september de titel Dementievriendelijke gemeente. Iets om trots op te zijn, vindt wethouder Mieke van Ginkel. Het bijbehorende certificaat kwam op een mooi moment want het was woensdag Wereld Alzheimer Dag.

"We zijn op de goede weg. Er gebeurt veel en er is dankzij activiteiten en trainingen een toenemende bewustwording”, meldt de wethouder. "Denk aan bijvoorbeeld het Alzheimer Café dat nu maandelijks plaatsvindt. Of dat ondernemers een training kunnen volgen om dementie beter te herkennen én dus beter om te gaan met deze groep mensen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld soms langer de tijd nodig. Die ruimte krijgen was vroeger vanzelfsprekend, nu niet overal meer. We hopen dat een stukje bewustwording helpt.” Verder komt er vanaf dit najaar maandelijks een Dementiejournaal in De Schakel, waarin activiteiten en praktische informatie worden gedeeld.

Alzheimerdag

Op Wereld Alzheimer Dag wordt wereldwijd stilgestaan bij mensen die lijden aan dementie. In de regio waren 21 september diverse activiteiten. Voor mantelzorgers specifiek uit Albrandswaard die zorgen voor een naaste met dementie is op 27 september een dagje ontspanning op de SS Rotterdam van 9.45 tot 16.00 uur. De gemeente, Argos Zorggroep en Mantelzorg Adviespunt werken hierin samen om de dag mogelijk te maken. Mantelzorgers kunnen deze dag hun naaste met dementie brengen bij de dagbesteding van Argos. Zelf mogen ze op de bus stappen. Aanmelden voor deze dag kan via mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl of 010-5018322. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.