Uw afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie.

Papier, glas, textiel, maar ook plastic, frituurvet en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn dus juist heel waardevol. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu.

U kunt ook via Afvalscheidingswijzer.nl checken in welke bak uw afval hoort.

PMD bij het restafval

Vanaf 1 januari 2020 moet PMD bij het restafval. Wij zorgen dat PMD door nascheiding uit het afval wordt gehaald. Deze manier van inzamelen is beter voor het milieu en bespaart geld.

Wanneer wij het hebben over kunststof en plastic afval spreken wij van PMD. Deze afkorting staat voor:

  • Plastic verpakkingen,
  • metalen verpakkingen (denk aan blikjes) en
  • drinkpakken (denk aan drinkpakken voor sap en zuivel)

Plastic

Plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal

Frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken

Pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Ook aanbieden als PMD

Plastic tasjes en broodzakken; verpakking van vleeswaren en kaas; folies om tijdschriften en reclamefolders; verpakkingen van tandenborstels, snoeren en schroeven; boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes; groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes; bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs; deksels van potten pindakaas, chocopasta, jam; knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise; flacons voor wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, shampoo; flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep; tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta; flessen voor olie en azijn; flessen voor frisdrank, water en zuivel; potjes voor gel, medicijnen, vitamines; plantenpotten; kartonnen drinkpakken.

Hoe aanbieden?

Het PMD en restafval levert u in door gebruik te maken van een grijze mini-container (laagbouw) of een ondergrondse container (hoogbouw).

Bewoners van hoogbouwwoningen kunnen hun restafval kwijt in de (ondergrondse) containers die bij de woning staan. Voor het gebruik van ondergrondse containers voor PMD en restafval is een containerpas nodig. De containerpas is adres gebonden en u krijgt maar één containerpas per adres. Als nieuwe bewoner moet u controleren of de containerpas in de woning aanwezig is. Vanaf het moment van sleuteloverdracht bent u namelijk aansprakelijk voor alle handelingen met de containerpas. Het is niet toegestaan uw pas uit te lenen aan derden.

Huishoudens in de laagbouw hebben een grijze minicontainer voor het restafval en PMD en een groene voor groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Wanneer wordt het afval opgehaald?

Bekijk de Afvalkalender of download de gratis BAR afval-app. Hiermee kunt u op uw smartphone of tablet eenvoudig zien wanneer u welk afval buiten moet zetten. Daarnaast bevat de app onder andere handige informatie over afvalscheiding.

  • Plaats de minicontainer op de ophaaldag tussen 07.00 en 07.30 uur op de aanbiedplaats. Haal de minicontainer na het legen zo snel mogelijk weer weg. Uiterlijk voor 21.00 uur, anders loopt u kans op een bekeuring.
  • Plaats de minicontainer verder altijd op eigen terrein. Dus niet op de openbare weg of in het brandgang/achterpad.
  • Zet geen los afval of grofvuil bij de containers. Afval dat naast de container wordt geplaatst, wordt niet meegenomen.

Als de container niet geleegd is of deze is kapot, dan kunt u online een melding doen:
Doe een Melding over afval

Als u nog geen mini-container heeft, kunt u deze via dit formulier aanvragen.
Ook kunt u een ander formaat container aanvragen. Bel hiervoor (010) 506 11 11.