Gemeente lanceert Signaalpunt in strijd tegen eenzaamheid

3 oktober 2023, 16:02

Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Iedereen kan op enig moment eenzaam worden. Soms helpt het om even met iemand te praten. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Om daarbij hulp te bieden, hebben de gemeente Albrandswaard en Welzijn Albrandswaard zich aangesloten bij het meldpunt Signaalpunt Eenzaamheid. Sinds 2 oktober kan iedereen in Albrandswaard eenzaamheid of een vermoeden daarvan melden bij het Signaalpunt.

Signaalpunt eenzaamheid

Het Signaalpunt is een (digitaal) hulpmiddel dat helpt om de eerste stap te zetten bij signalen van eenzaamheid. Die signalen kunnen van professionals komen, maar ook van inwoners. Wethouder Mieke van Ginkel lanceerde het Signaalpunt Albrandswaard tijdens de zeer goed bezochte pannenkoekenlunch bij Abel, georganiseerd door Esperanza in de Week tegen Eenzaamheid. Het gehele college van burgemeester en wethouders was bij de lunch aangeschoven om duidelijk te maken dat het onderwerp bij het hele bestuur leeft en zij iedereen steunt die zich bezighoudt met het verminderen van eenzaamheid.

Mieke van Ginkel, wethouder: ,,In Albrandswaard staan het welzijn en welbevinden van onze inwoners voorop, want hier kijken we naar elkaar om. Daarom vinden we het belangrijk dat inwoners weten dat ze ergens terecht kunnen als ze zich eenzaam voelen of als ze iemand willen helpen in hun omgeving die eenzaam is. Dat geldt voor jong en oud. We helpen elkaar en daarom ben ik blij dat we een netwerk hebben waarmee we samen proberen eenzaamheid tegen te gaan. Er wordt veel georganiseerd, zowel voor ouderen als voor jongeren. Dus doe mee met de inzet tegen eenzaamheid en help eenzaamheid verminderen.”

Samen zoeken naar een passende oplossing

Het Signaalpunt Albrandswaard is voor alle inwoners van Albrandswaard. Iedereen kan hier een signaal afgeven over zichzelf of een ander. Alle signalen komen terecht bij Welzijn Albrandswaard, die samen met de eenzame persoon gaat zoeken naar een passende oplossing. Consulenten van Welzijn Albrandswaard komen op huisbezoek of hebben telefonisch contact. Zij kunnen mensen in contact brengen met Maatjes, bijvoorbeeld voor vervoer, boodschappen of een gezellig kopje koffie en een praatje aan huis.

Anne van Dijk, teamleider Welzijn Albrandswaard: ,,Welzijn Albrandswaard wil samen met de gemeente eenzaamheid verminderen in Albrandswaard. Daarvoor werken we actief samen in een coalitie met ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. Als iedereen meedoet, komt er meer contact tussen mensen. Niet alleen in de maand september, want we hebben het hele jaar door aandacht voor eenzame inwoners. We hopen dat het Signaalpunt helpt om meer mensen te bereiken.”

Het signaalpunt is te bereiken via 010-5018322 en www.signaalpuntalbrandswaard.nl .

Over de Week tegen Eenzaamheid

In de Week tegen Eenzaamheid organiseren Welzijn Albrandswaard, Hart van Poortugaal, de Protestantse Gemeente Poortugaal en andere organisaties allerlei activiteiten om mensen bij elkaar te brengen. Van samen eten of wandelen tot een schaakclub en koffieochtend. Inwoners kunnen aan deze activiteiten meedoen of als vrijwilliger helpen. De week loopt tot en met 4 oktober. Maar een groot aantal activiteiten vindt het gehele jaar door plaats. Alle activiteiten zijn te vinden op www.welzijnalbrandswaard.nl/activiteiten/