Soorten kachels/haarden en hout

Allesbrander

Een allesbrander kan zowel een hout- als kolenkachel zijn. De naam allesbrander betekent niet dat u alles kunt stoken in de kachel. Plastic, melkpakken, karton of geverfd hout is altijd uit den boze en mag niet in een allesbrander! Door het stoken van verkeerd materiaal komen stoffen vrij die slecht zijn voor u, uw kachel, uw rookkanaal, de mensen in uw omgeving en het milieu.

Houtsoorten

Er zijn veel verschillende houtsoorten, maar niet alle soorten zijn geschikt om te stoken. Stook de volgende houtsoorten niet!

  • Zachte loofboom (b.v. Linde, Wilg, Populier, Kastanje) brandt snel, geeft weinig warmte en geeft veel roetvorming.
  • Naaldbomen (b.v. Den = grenen, Spar = vurenhout, Lariks en Ceder)  bevatten veel hars, hierdoor geeft het hout vonken af en is daarom niet geschikt voor de open haard. De hars vervuilt ook het rookkanaal.

Briketten en geschiktere houtsoorten

Wanneer u toch gebruik maakt van een houtkachel kunt u het beste houtbriketten stoken. Houtbriketten bevatten geperste houtkrullen en houtvezels die als afval overblijven uit de houtindustrie. Er zitten geen verdere toevoegingen in. Vaak zijn ze wat duurder dan de standaard houtsoorten, ze hebben wel een aantal voordelen:

  • hoog rendement
  • minder schadelijke uitstoot
  • minder opslag ruimte nodig
  • hoeven niet gedroogd te worden
  • zijn altijd op dezelfde maat
  • hoeven niet gekliefd te worden
  • minder restafval door de hoge verbrandingstemperatuur
  • langere brandduur

Naast houtbriketten bestaan er ook houtpallets. Dit zijn niet de pallets die onderdeel van een verpakking zijn geweest! Houtpallets zijn geperste korrels (van houtafvalprodukten). Deze kunnen alleen in een speciale palletkachel of CV-installatie gebruikt worden.

Droog hout

Met ‘droog hout’ bedoelen wij hout dat een vochtpercentage heeft van 12 tot 15%, bij vers hout is dit ongeveer 50% tot 70%. Hout kunt u zelf laten drogen of gedroogd kopen.

Zelf drogen

Bij het zelf drogen moet het verse hout, afhankelijk van de houtsoort een tijd lang goed geventileerd kunnen drogen. Berkenhout 1,5 jaar, fruitbomen en beukenhout 2 jaar en eikenhout 2 a 2,5 jaar. Zorg dat het hout iets van de grond staat zodat er geen vocht in kan trekken en zorg daarbij ook voor voldoende ventilatie rondom het hout.

Hout kopen

Hout kopen met het etiket oven gedroogd zegt niet altijd dat het hout echt goed droog is. Het hout kan ook maar één dag in een oven gelegen hebben. Houd dit zelf goed in de gaten. Er zijn bedrijven die garantie geven op het vochtpercentage in het hout. Met een vochtmeter kunt u controleren of het hout dat u stookt het juiste vochtpercentage heeft.