Nederlander worden door naturalisatie

  • Wat is het?

    Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. Als u geen Nederlander kunt worden door optie, kunt u een aanvraag indienen voor naturalisatie tot Nederlander. Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet.

    Inschrijving kan uitsluitend op afspraak! Bel dus eerst om een afspraak te maken.

  • Wat moet ik doen?

    • U gaat nadat u een afspraak hebt gemaakt naar de gemeente en dient de aanvraag in.
    • U kunt tegelijk een aanvraag indienen voor uw minderjarige kinderen die in Nederland wonen.
    • U betaalt de kosten meteen of binnen 6 weken nadat u de aanvraag hebt ingediend.
    • U vult een formulier in waarin u zegt dat u de 'verklaring van verbondenheid' wilt afleggen. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven dit niet te doen.
    • U krijgt vanzelf bericht of u Nederlander wordt.

    Naturalisatieceremonie bezoeken

    Wordt u genaturaliseerd tot Nederlander? Dan krijgt u een uitnodiging van de gemeente voor de naturalisatieceremonie. U bent verplicht mee te doen aan de ceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij de ceremonie de verklaring van verbondenheid aflegt. Hiermee zegt u dat u weet dat de wetten van het Koninkrijk der Nederlanden ook voor u gelden. Bij de ceremonie krijgt u het besluit waarin staat dat u Nederlander bent geworden.

  • Wat heb ik nodig?

    • uw verblijfsvergunning
    • uw geldige paspoort
    • uw geboorteakte (als u nog niet geregistreerd bent bij de gemeente)
    • het inburgeringsdiploma (of een vergelijkbaar diploma)

    Als u getrouwd of geregistreerd partner bent of u woont samen met een Nederlandse partner, en dit staat niet geregistreerd bij de gemeente, moet u dit bewijzen met een van de volgende documenten:

    • huwelijksakte (als u nog niet geregistreerd bent bij de gemeente)
    • akte van geregistreerd partnerschap (als u nog niet geregistreerd bent bij de gemeente)
    • bewijs dat u 3 jaar of langer samenwoont met een Nederlandse partner

    Let op!

    • De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf aan de gemeente of dit nodig is.
    • Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Als dit niet zo is, moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.
  • Wat kost het?

    • Enkelvoudig verzoek:  € 866,00
    • Voor het hele gezin: € 1.105,00 

    Er zijn kortingsmogelijkheden voor mensen met de status asiel bepaalde tijd of staatloos. De tarieven zijn dan:

    • Per persoon: € 644,00
    • Per gezin: € 884,00
    • Meenaturaliserende minderjarige kinderen: € 128,00

  • Hoe lang duurt het?

    Het duurt maximaal 1 jaar voordat u weet of u Nederlander wordt. De IND kan deze termijn maximaal 2 keer verlengen met een half jaar.

    Bezwaar maken

    Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u bezwaar maken bij de IND. In de beslissing staat hoe u dit kunt doen.

  • Extra informatie

    Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken

    Hebt u onjuiste informatie gegeven of belangrijke informatie niet gegeven? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken. Hierdoor kunt u staatloos worden.

  • Formulieren / Afspraak

    Inschrijving kan uitsluitend op afspraak! Bel (010) 506 11 11 om een afspraak te maken.