Inburgeren

  • Wat is het?

    De meeste vreemdelingen die in Nederland komen wonen moeten inburgeren. Dit betekent dat u de Nederlandse taal leert lezen, schrijven en spreken. U moet ook leren over het leven in Nederland.

    U bent ingeburgerd als u het inburgeringsexamen hebt gehaald. U maakt kennis met de spelregels (normen en waarden, rechten en plichten) van Nederland en u leert hoe u deze regels moet gebruiken.

    • Hebt u een verblijfsvergunning gekregen vóór 1 januari 2013? Dan helpt de gemeente u bij uw inburgering.
    • Hebt u een verblijfsvergunning gekregen na 1 januari 2013? Dan moet u zelf uw inburgering regelen. U kunt hiervoor geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook met vragen kunt u terecht bij DUO.
  • Hoe werkt het?

    Wie moet inburgeren?

    U moet inburgeren als:

    • u een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd hebt
    • u geestelijk bedienaar bent: u werkt als voorganger of pastor (imam, dominee, rabbijn, pandit), godsdienstleraar, leraar levensbeschouwing of zendeling

    Wie hoeft niet in te burgeren?

    U hoeft niet in te burgeren als u:

    • jonger bent dan 18 jaar
    • de pensioenleeftijd hebt bereikt
    • een paspoort hebt van een land in de Europese Unie of van Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein, of familielid bent van iemand met zo’n paspoort
    • 8 jaar of langer in Nederland naar school bent geweest voordat u 16 jaar werd
    • een psychische stoornis hebt
    • Nederlandse diploma’s hebt of bewijzen dat u een opleiding in de Nederlandse taal doet of hebt gedaan
    • tijdelijk naar Nederland komt voor studie of werk

    Wat gebeurt er als ik niet wil inburgeren?

    Inburgeren is verplicht. Dit betekent dat u moet slagen voor het inburgeringsexamen. Werkt u niet mee? Dan kunt u een boete krijgen. Het kan zelfs gevolgen hebben voor uw verblijfsvergunning.

  • Wat moet ik doen?

    Ik moet inburgeren ná 1 januari 2013

    Bij DUO krijgt u informatie over taallessen, cursussen en het examen. Daarna doet u het volgende:

    • U zoekt zelf een inburgeringscursus.
    • U betaalt zelf de inburgeringscursus.
    • U schrijft zich in voor het inburgeringsexamen.
    • U betaalt zelf het inburgeringsexamen.
    • U kunt geld lenen bij DUO.

    Ik ben vóór 1 januari 2013 begonnen met inburgeren

    Dan helpt de gemeente u bij uw inburgering. Zij regelt dat u een cursus en het examen kunt doen.

    Ik woon in het buitenland

    Hebt u een verblijfsvergunning aangevraagd? Dan moet u het basisexamen inburgering maken in het land waar u woont. Slaagt u voor het examen? Dan kunt u naar Nederland komen. Neem hierover contact op met de Nederlandse ambassade.

  • Wat heb ik nodig?

    • identiteitsbewijzen van u en uw eventuele partner
    • bewijs van uw verblijfsstatus
    • bewijs van de burgerservicenummers van u en uw eventuele partner
    • bewijzen over uw opleidings- en arbeidsverleden
  • Hoe lang duurt het?

    U kunt het examen maken binnen 8 weken nadat u betaald hebt.

    Moet u inburgeren ná 1 januari 2013? Dan moet u binnen 3 jaar voor het examen slagen. Was u vóór 1 januari 2013 al verplicht om in te burgeren? Dan moet u binnen 3,5 jaar voor het examen slagen.

    Bent u geslaagd? Dan krijgt u binnen 4 weken een brief dat u uw diploma kunt ophalen.