Raadgevend referendum

Het raadgevend referendum gaat over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De Eerste en Tweede Kamer stemden in met de vernieuwing van deze wet. Hierbij krijgen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer bevoegdheden bij het verzamelen van gegevens over telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Bij het referendum kunt u laten weten of u het daarmee eens bent of niet.

Als een meerderheid van de kiezers tegen is en de opkomst is ten minste 30%, dan moeten regering en parlement opnieuw naar de wet kijken en besluiten of deze misschien moet worden veranderd. De uitslag van het referendum is een advies en is niet bindend. Intrekking of instemming van de wet kan niet worden afgedwongen.

Voorwaarden

U mag stemmen tijdens het referendum als u:

  • de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • 18 jaar of ouder bent.

Stemmen in een andere gemeente

Met een kiezerspas kunt u in heel Nederland stemmen voor het referendum. Tot uiterlijk 16 maart 2018 kunt u uw stempas schriftelijk laten omzetten in een kiezerspas. U kunt het aanvraagformulier onderaan deze pagina downloaden. U kunt ook een kiezerspas aanvragen in het gemeentehuis (Hofhoek 5 in Poortugaal). Dit kan tot 20 maart 2018, 12.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs en uw stempas voor het referendum mee.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen is het niet mogelijk in een andere gemeente te stemmen.

Stemmen vanuit het buitenland

Bent u 21 maart in het buitenland? Dan kunt u voor het referendum per brief stemmen. Hiervoor moet u zich vooraf registreren bij de gemeente Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Den Haag.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen is het niet mogelijk om vanuit het buitenland te stemmen.

Machtigen

Er zijn twee manieren om iemand voor u te machtigen als u zelf niet kunt stemmen:

  • Met een onderhandse volmacht: deze volmacht geeft u zelf af door de achterkant van de stempas in te vullen en een kiezer uit Albrandswaard te machtigen.
  • Met een schriftelijke volmacht: deze volmacht vraagt u aan als u iemand wilt machtigen terwijl u nog geen stempas ontving, bijvoorbeeld als u een paar maanden in het buitenland verblijft.