Informatie politieke partijen

Verkiezingsborden

Zoals gebruikelijk worden er weer op diverse locaties in de gemeente verkiezingsborden geplaatst. Vanaf 30 januari 2017 zijn de borden beschikbaar en kunnen de posters voor de verkiezingen worden geplakt.

Portland

 • Rhoonse Baan / Portlandse Baan
 • Portlandse Baan / Smitshoekse Baan

Rhoon

 • Rhoonse Baan / Rivierweg
 • Stationsstraat / Rivierweg
 • Rijsdijk / Dorpsdijk

Poortugaal

 • Schroeder van der Kolklaan / Albrandswaardseweg
 • Waalstraat (bij 't Wiel)
 • Zwaardijk / Kerkweg

In Albrandswaard gelden de volgende regels voor het plaatsen van borden / posters tijdens verkiezingstijd:

 1. Alleen aan de verkiezing deelnemende politieke partijen mogen posters plakken op de speciale verkiezingsborden die door het domein Beheer en Onderhoud in de gemeente worden neergezet.
 2. a. Politieke partijen mogen elk maximaal 15 sandwichborden (of vergelijkbare borden) van maximaal A0 formaat (1.19 m  x  0,84 m), plus elk maximaal 30 borden op A2 formaat, vanaf 6 weken tot en met 1 week na de dag van de verkiezingen om lantaren- of verkeerspalen plaatsen.
  b. Er mag geen hinder of gevaar voor het verkeer ontstaan.
  c. De verkiezingsborden moeten zodanig aan palen worden bevestigd  dat bij het verwijderen daarvan geen beschadigingen optreden.
  Voor alle overige verkiezingsborden gelden de reguliere aanvraag- vergunningenprocedures.
 3. Binnen een afstand van 30 meter vanaf kruisingen, rotonden of splitsingen van wegen mogen geen verkiezings- en sandwichborden worden geplaatst.
 4. Met toepassing van bestuursdwang wordt handhavend opgetreden, indien sandwichborden toch om andere palen dan lantaren- of verkeerspalen, bijvoorbeeld palen met verkeerslichten worden aangebracht of indien er verkeershinder wordt veroorzaakt. De sandwichborden worden tegen opruimkosten verwijderd. De opruimkosten worden in rekening gebracht bij de politieke partij die het sandwichbord heeft geplaatst, dan wel heeft laten plaatsen.

Ondersteuningsverklaringen

Als een nieuwe partij zich registreert, moet zij een bepaald aantal ondersteuningsverklaringen inleveren samen met hun kandidatenlijst. Een ondersteuningsverklaring is een verklaring van een kiezer dat hij die partij ondersteunt. Staat niemand achter de registratie, dan kan de partij niet aan de verkiezingen deelnemen. 

In de periode van 16 tot 30 januari 2017 kunt u een ondersteuningsverklaring afleggen op het gemeentehuis. Wij verzoeken u van tevoren even te bellen met de afdeling Backoffice, zodat wij met u een tijdstip kunnen afspreken. U hoeft dan niet onnodig lang in de rij te staan en u wordt direct door de juiste persoon geholpen. U kunt telefonisch contact opnemen via het algemene telefoonnummer (010) 506 11 11.